Videospeler inladen...

Trump overweegt om noodtoestand uit te roepen om zijn grensmuur met Mexico te bouwen

De krachtmeting tussen de Amerikaanse president en de Democraten in het Congres heeft een nieuw hoogtepunt bereikt.  Donald Trump dreigt er zelfs mee om de noodtoestand uit te roepen om zo achter het Congres om toch zijn grensmuur te bouwen. De shutdown van overheidsdiensten mag wat hem betreft desnoods jaren duren.   

President Trump deed zijn uitspraak na een 90 minuten durend gesprek met Nancy Pelosi en Chuck Schumer, de Democratische fractievoorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Veel heeft dat niet opgeleverd: zo wil Trump koste wat kost die grensmuur met Mexico bouwen en willen de Democraten (en sommige Republikeinen) daar geen geld voor geven.

Op de vraag van een journalist of hij de nationale noodtoestand zou uitroepen om de impasse te doorbreken en de grensmuur achter de rug van het Congres te bouwen, antwoordde de president positief.

Al drie weken lang is er in de VS een gedeeltelijke sluiting of "shutdown" van overheidsdiensten. Daardoor worden 800.000 federale ambtenaren niet betaald, al doen ze soms toch hun werk. Trump maakte zich sterk dat die shutdown wat hem betreft maanden of jaren mag duren, maar hij wil absoluut vijf miljard dollar van het Congres om de muur langs Mexico te bouwen. Dat is een verkiezingsbelofte van Trump.

Voor de camera's zei Trump eerst dat hij optimistisch is. "Er wordt goed werk geleverd en we komen er wel uit." Tot een journalist hem vroeg of het klopte dat Trump tegen een delegatie van Democraten had gezegd dat de shutdown wat hem betreft een jaar kan duren. "Dat klopt", zei Trump zonder verpinken.

Videospeler inladen...

Kan Trump dat zo maar?

Het is vooralsnog niet duidelijk of president Trump zo maar de nationale noodtoestand kan uitroepen en zonder het Congres geld kan vrij maken voor zijn grensmuur. In dat geval zou hij geld van het ministerie van Defensie kunnen gebruiken voor de bouw van die muur. Dat is dan geld dat eerder aan de militairen was beloofd voor andere zaken zoals investeringen in materiaal, personeel of ander.

Het Pentagon en de legertop gaan daar zeker niet tevreden mee zijn, maar wellicht jaagt Trump zo ook zijn Republikeinse partijgenoten in het Congres daarmee op de kast. Ook de Democraten zouden dat niet zomaar laten gebeuren omdat op die manier het parlement buiten spel wordt gezet.

Bovendien zou het Witte Huis dan moeten aantonen dat er een oorlog of een grote nationale bedreiging langs de grens met Mexico is en dat lijkt toch niet echt het geval. Mogelijk gaat het om bluf van de president om de Democratische oppositie -die voor het eerst in twee jaar tanden heeft in het Huis van Afgevaardigden- onder druk te zetten. Mocht Trump inderdaad overgaan tot een nationale noodtoestand, dan dreigen er wellicht juridische klachten van overtreding van bevoegdheid en wetten.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen