Videospeler inladen...

Veel file verwacht bij terugkeer uit skigebieden dit weekend

De kerstvakantie is bijna voorbij en veel wintersporters keren dit weekend terug naar huis. Maar in combinatie met de hevige sneeuwval die zaterdag en zondag verwacht wordt in Oostenrijk, worden er nu zeker lange files voorspeld. VAB raadde mensen vrijdagochtend aan om - indien mogelijk - vrijdag nog te vertrekken. 's Nachts rijden wordt afgeraden.

Het vakantieverkeer is deze week vroeger op gang gekomen dan normaal. Doordat de skiliften in verschillende Oostenrijkse skigebieden gesloten waren door de wind, kozen veel wintersporters ervoor om vroeger naar huis te vertrekken. Op vele wegen waren sneeuwkettingen nodig en de sneeuw veroorzaakte ook hinder op autosnelwegen. Dat veroorzaakte de voorbije dagen al files.

Morgen voor 6 uur 's ochtends vertrekken

Dit weekend verwacht VAB veel files op de vakantieroutes in Oostenrijk. Want daar wordt zaterdag een halve meter sneeuw verwacht. Daarom raadde VAB mensen aan om vrijdag overdag naar huis te keren. Al verliep die rit niet vlekkeloos. Er stond tot twee uur file aan de grensovergang Oostenrijk-Duitsland, in Pasau.

Wie zaterdag terugkeert vanuit Oostenrijk of Zuid-Tirol in Italië, vertrekt best zo vroeg mogelijk: "De files zullen zich al vroeg vormen, dus probeer om voor 6 uur te vertrekken," tipt Joni Junes van VAB. "Hou er ook rekening mee dat niet alle wegen vrijgemaakt kunnen worden en dat op bergwegen sneeuwkettingen noodzakelijk zijn".

6 tips voor in de wagen

VAB raadt wintersporters aan om volgende zaken zeker mee te nemen in de auto:

  • Sneeuwkettingen 
  • Handschoenen 
  • Een zaklamp
  • Een deken (voor wanneer je in de file komt te staan of autopech hebt)
  • Een stuk plastiek (voor wanneer je de sneeuwkettingen in de sneeuw moet opleggen)
  • Warme drank en voldoende water

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Het wintert in grote delen van Midden- en Oost-Europa, van Polen tot het zuiden van Italië. Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen