Videospeler inladen...

Vlaamse jongeren verwaarlozen hun gebit: driekwart gaat niet jaarlijks naar de tandarts

Driekwart van de Vlaamse jongeren gaat niet jaarlijks op controle bij de tandarts. In Wallonië en Brussel zijn de cijfers nog slechter, daar laten respectievelijk slechts één op de zes en één op de tien jongeren jaarlijks hun gebit controleren. Van de jongeren die wél keurig op controle gaan, blijkt de helft tandbederf te hebben, doordat ze te veel snoepen en frisdrank drinken.

Hoewel de basismondzorgen voor minderjarigen al tien jaar volledig terugbetaald worden, gaan Belgische jongeren heel weinig naar de tandarts. De cijfers die N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp opvroeg bij Volksgezondheid zijn ontluisterend.

In Vlaanderen gaat slechts 24 procent van de jongeren jaarlijks langs bij de tandarts voor een controle. In Wallonië is het nog minder: daar gaat slechts 16 procent van de jongeren jaarlijks op controle. En in Brussel is het helemaal dramatisch: een schamele 11 procent van de jongeren laat er jaarlijks zijn gebit controleren.

Tandbederf

Controle is nog geen garantie op een gezond gebit, want de helft van de -18-jarigen die wel jaarlijks op tandartsbezoek gaat, blijkt tandbederf te hebben. 17 procent van de jongeren moet later nog eens langsgaan om een tand te laten vullen en 14 procent heeft tandplaque.

Hoe komt het nu dat de tanden van zoveel jongeren er slecht aan toe zijn? Suiker blijkt de grote boosdoener te zijn. Onze jongeren blijken simpelweg te veel snoepen en te veel frisdrank te drinken. Die problematiek hangt nauw samen met het toenemende overgewicht bij Belgische jongeren.

Verschillen

Uit de cijfers die Yoleen Van Camp opvroeg, blijkt ook dat kinderen uit Wallonië en Brussel, en kinderen uit minder gegoede gezinnen systematisch meer tandproblemen hebben. Bijna dubbel zoveel kinderen uit hogere socio-economische milieus gaan jaarlijks op controle dan minder gegoede kinderen.

Om dit laatste probleem op te vangen, wil Van Camp de jaarlijkse controle laten gebeuren bij het medisch toezicht van het CLB. "Dat geldt vandaag al voor gehoor- en oogscreenings", aldus Van Camp, die de controle door de tandarts aan dit pakket wil toevoegen.  

Om het beleid meer te kunnen toespitsen op de gemeenschappen  wil Van Camp de volledige bevoegdheid van de mondzorg - en bij uitbreiding de hele gezondheidszorg - weghalen op het federale niveau. "Het federale niveau is enkel bevoegd voor de behandeling terwijl de preventie op het deelstaatniveau zit", legt Van Camp uit in "De ochtend" op Radio 1. "Daardoor is een coherent beleid onmogelijk."

De SP.A vraagt extra investeringen in de tandzorg. De basistandzorg wordt volledig terugbetaald voor wie jonger is dan 18, maar veel mensen kunnen de vervolgkosten voor bijkomende tandzorg niet betalen, zegt de partij.

Beluister het gesprek met N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp uit "De ochtend":

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen