Videospeler inladen...

Vlaamse werkloosheid op laagste peil in 10 jaar

De werkloosheidsgraad in Vlaanderen is gedaald tot het laagste peil in tien jaar. Eind vorige maand was 6,1 procent van de bevolking, ruim 187.000 werklozen, op zoek naar een baan. Het is van voor de economische crisis van 2008 geleden dat de werkloosheid in Vlaanderen nog zo laag lag. Daarmee doet het Vlaamse landsgedeelte het beter dan Wallonië en Brussel. In Europa is Vlaanderen dan weer een middenmoter.

De Vlaamse werkloosheid daalt sinds augustus 2015 onafgebroken, tot een voorlopig dieptepunt in december 2018. Eind vorig jaar telde Vlaanderen 186.807 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 15.959 of 7,9 procent minder dan een jaar eerder.

Ruim een kwart (28,7 procent) van de werkzoekende werklozen heeft een migratieachtergrond, 53.661 om precies te zijn. Het aantal allochtone werklozen is relatief iets minder gedaald dan bij de autochtonen: -7,5 procent tegenover 8 procent, maar het ritme waarmee de werkloosheidspercentages dalen, groeien al een aantal maanden naar elkaar toe.

Meer data en grafieken over de werkloosheid zijn te vinden op de website van de VDAB.

In perspectief

Vlaanderen doet het in vergelijking met Wallonië en Brussel veel beter qua werkloosheidsgraad: in Wallonië bedraagt die 13,2 procent en in Brussel 15,7 procent.

Als je de de werkloosheidsgraad in Vlaanderen vergelijkt met die in de andere Europese landen, zitten we in de middenmoot. Als we kijken naar onze buurlanden, doen Nederland, Luxemburg en vooral Duitsland het opvallend beter. Frankrijk doet het dan weer beduidend slechter.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen