BELGA/DOPPAGNE

VN-Veiligheidsraad vergadert vrijdag achter gesloten deuren over Congo

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen achter gesloten deuren over de verkiezingen in Congo. Dat zeggen diplomaten. De vergadering, die gepland staat om 21 uur Belgische tijd, komt er op vraag van Frankrijk.

De resultaten van de verkiezingen van zondag zijn op dit moment nog niet bekend. De katholieke kerk nam donderdag opnieuw zijn rol op als tegenmacht in Congo. Ze zei dat ze de naam kende van de winnaar van de presidentsverkiezingen. De kerk riep de kiescommissie op om de resultaten bekend te maken "met respect voor de waarheid en rechtvaardigheid".

Verschillende westerse landen en buren van Congo hopen dat voor het eerst sinds de Congolese onafhankelijkheid in 1960 de macht vreedzaam zal overgedragen worden. President Joseph Kabila, die aan de macht is sinds 2001, was geen kandidaat om herverkozen te worden. In totaal waren er 21 presidentskandidaten, onder wie Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat van het huidige regime.


Ook de Verenigde Staten hebben er donderdag bij de verkiezingsautoriteiten van de Democratische Republiek Congo (DRC) op aangedrongen de Congolezen te respecteren die naar de stembus zijn gegaan om een nieuwe president te kiezen, en "nauwkeurige" resultaten te publiceren. "Degenen die het verkiezingsproces ondermijnen, bedreigen de vrede, de veiligheid of de stabiliteit van de Democratische Republiek Congo. Zij die profiteren van corruptie riskeren niet langer welkom te zijn in de Verenigde Staten of de toegang tot het Amerikaanse financiële systeem ontzegd te worden", waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

"De verkiezingen van 30 december zijn de belangrijkste uit de geschiedenis van Congo", klonk het bij de woordvoerder van het ministerie, Robert Palladino. Hij zei dat er sinds de onafhankelijkheid van Congo geen "vreedzame en democratische machtsoverdracht" meer heeft plaatsgevonden. Palladino riep de onafhankelijke kiescommissie Céni op om ervoor te zorgen dat de stemmen van de miljoenen Congolezen die hun stem uitbrachten, gerespecteerd worden. "De Céni moet aantonen dat deze stemmen niet tevergeefs werden uitgebracht door de verkiezingsresultaten nauwkeurig te publiceren", klonk het. Washington riep de autoriteiten ook op het internet, dat sinds maandag werd geblokkeerd, weer te herstellen en de media vrij te laten werken.

Uittredend president Joseph Kabila kon volgens de grondwet niet meer meedingen naar een derde mandaat. Wie zijn opvolger wordt, is vijf dagen na de verkiezingen nog niet duidelijk. Dat niet zijn opvolger, maar Kabila zelf in het presidentieel paleis zal blijven wonen is wel al duidelijk. Volgens nieuwssite actualite.cd heeft Kabila het paleis "verworven via de erfgenamen van Mobutu".

Meest gelezen