Van Instagram tot iTunes: 8 manieren om VRT NWS op evenveel digitale kanalen te volgen

Meer dan een half miljoen Vlamingen surft elke dag naar vrtnws.be, om te weten wat er in Vlaanderen en de wereld is gebeurd, en waarom, hoe, door wie, met welke gevolgen. Maar wist je dat je ook meldingen van breaking nieuws op het beginscherm van je smartphone kunt ontvangen? Dat je updates van de actualiteit in je mailbox kunt krijgen of via Instagram kunt volgen? En dat je meer duiding kunt krijgen via podcasts of YouTube? We leggen je graag uit hoe je dat doet.

Via de app van VRT NWS

Naast de website, die je op een computer, laptop of smartphone kunt raadplegen, heeft VRT NWS ook een gratis app, op maat van je smartphone. Die bevat dezelfde artikels, video's en audiofragmenten als de website, maar ze zijn handiger gestructureerd om op een smartphone te bekijken. Op het openingsscherm staan de verschillende items op drie verschillende manieren gerangschikt: 'hoofdpunten' (waarbij de eindredacteurs op onze redactie de volgorde bepalen), 'net binnen' (waarbij ze chronologisch onder elkaar staan) en  'meest gelezen' (volgens hoe vaak ze aangeklikt werden). Via de knop 'ontdek' kan je meteen naar de verschillende rubrieken, dossiers en experten springen.

De app van VRT NWS kan je hier downloaden voor iOS en voor Android.

Via meldingen op het beginscherm van jouw smartphone

Een paar keer per dag komt er op onze redactie nieuws binnen waarvan de eindredacteurs van VRTNWS.be vinden dat iedereen het zou moeten weten. Dan versturen ze een zogenoemd push-bericht: een melding die op het beginscherm van jouw smartphone verschijnt, en die je kunt openklikken als je meer info wil. Om die te krijgen moet je op jouw smartphone eerst de app van VRT NWS installeren (zie hierboven).

Op een smartphone met Android zie je bij het openen van de app rechtsboven het icoontje met jouw instellingen. Als je daarop klikt zie je de optie 'meldingen ontvangen', die je kunt aan (wel meldingen) of af (geen meldingen) zetten. Op een iPhones van Apple moet je op het beginscherm van het toestel het icoon met 'instellingen' open klikken. Vervolgens klik je op 'berichtgeving'. Daar scroll je naar beneden tot je het icoon van de app van VRT NWS tegenkomt. Als je daarop klikt kan je 'sta berichtgeving toe' aanzetten.

Drie keer per dag verzamelen de eindredacteurs van VRTNWS.be het belangrijkste nieuws van de voorbije uren in een handige nieuwsbrief, die je in jouw mailbox kunt ontvangen. Dat doen we elke ochtend, middag en avond. Bij breaking news versturen we ogenblikkelijk een extra nieuwsbrief.

Sinds kort hebben we ook een aantal nieuwe nieuwsbrieven. In 'Het beste van VRT NWS' bundelen we elke week onze meest bijzondere artikels, video's en audiofragmenten die je misschien gemist hebt. Onder de titel 'ExpertNWS' versturen we artikels waarin één van de experten van de nieuwsdienst extra duiding geeft. In 'WetenschapNWS' verzamelen we interessante artikels en nieuws uit de wereld van wetenschap en technologie. En 'OnderwijsNWS' is een nieuwsbrief voor iedereen in het onderwijs, met artikels en video's die je in de klas kunt gebruiken, aangevuld met nieuws over het onderwijs zelf.

Op deze pagina kan je jou inschrijven op één of meerdere van die nieuwsbrieven.

In minder dan een jaar tijd groeide het Instagramkanaal van VRT NWS van 15.000 naar 50.000 volgers. Allemaal mensen die graag willen weten wat er in Vlaanderen en de wereld is gebeurd terwijl ze door de foto's en video's op dat sociale medium scrollen. In een aantal foto's of infographics leggen we daar verschillende keren per dag de actualiteit van het moment uit. Regelmatig maken we ook instastories: een leuke, handige en interactieve manier om meer informatie over een onderwerp te krijgen. 

De instagrampagina van VRT NWS vind je hier.

Meer dan 300.000 Vlamingen volgen VRT NWS op Facebook. Daar plaatsen we alle belangrijke nieuwsupdates, links naar interessante artikels of opiniestukken en video's met sterke nieuwsbeelden of meer duiding en achtergrond over de actualiteit. In de commentaren onder elk bericht kan je deelnemen aan het debat over al die verschillende onderwerpen. 

De Facebookpagina van VRT NWS vind je hier.

Wie de politiek op de voet wil volgen, kan terecht op de VRT NWS Politiek, de Facebookpagina waar we dieper inzoomen op het politieke reilen en zeilen. Ruim 15.000 Vlamingen volgen deze pagina, die te vergelijken is met onze algemene Facebookpagina, maar dan toegespitst op de politiek.

 De Facebookpagina VRT NWS Politiek vind  je hier.

 

2018 was het jaar waarin VRT NWS veel heeft geëxperimenteerd met podcasts, met een aantal boeiende reeksen die gelanceerd zijn. Zo bekijkt in 'Vranckx & Byloo' conflictjournalist Rudi Vranckx samen met presentator Vincent Byloo één keer per maand hoe de wereld ervoor staat. In 'Björn in the USA' zoomt Amerikacorrespondent Björn Soenens in op één onderwerp uit de samenleving van het land waarin hij woont en werkt. En 'De Afspraak op vrijdag', het politieke praatprogramma met Ivan De Vadder, kan je via de podcast beluisteren wanneer jou dat het beste past, zoals in de auto of op de trein.

2019 wordt het jaar waarin we het aanbod van onze podcasts grondig willen uitbreiden. Zo is er nu ook 'Podvis', een wekelijkse podcast waarin telkens één van de vele bekwame radiomakers van VRT NWS één item uit de actualiteit grondig tegen het licht zal houden. De reeks 'Het creatieve lab van...' , waarin creatieve geesten uitleggen waar ze inspiratie vinden, keert terug, en we plannen een reeks over hoe de wereld er over enkele jaren uit zal zien.

Het volledige podcastaanbod van VRT NWS vind je op deze pagina terug. U kunt ze ook allemaal terugvinden via de app die u hiervoor op uw smartphone gebruikt, zoals iTunes of Soundcloud

Op YouTube heeft VRT NWS het voorbije jaar een boost gehad. Ook in 2019 willen we via dat kanaal belangrijke onderwerpen uit de actualiteit helder uitleggen, zoals we hier deden met het VN-migratiepact en hier met wie Pablo Escobar was. We plannen ook een nieuwe samenwerking met Studio Brussel, zoals we hier deden met de reeks "18 in 18". En ophefmakende docu's, zoals deze aflevering van Pano over Schild & Vrienden, zal je er altijd kunnen herbekijken.

Hier vind je het kanaal van VRT NWS op YouTube.

Elk artikel en elke video die VRT NWS publiceert verschijnt ogenblikkelijk op Twitter. Wie dus niets van wat we brengen wil missen kan ons daar volgen of er chronologisch door alle berichten scrollen. Ondertussen doen 422.000 accounts dat, geen enkele andere nieuwssite doet beter.

De Twitterpagina van VRT NWS vind je hier.

Meest gelezen