Nicolas Maeterlinck

55-jarige bediende verdient gemiddeld 75 procent meer dan 25-jarige collega

Het gemiddelde loon van een 55-jarige bediende is 76,38 procent hoger dan het gemiddelde loon van een 25-jarige bediende. Dat blijkt uit een vergelijking van brutolonen door HR-dienstverlener Acerta. 

Voor elke 100 euro die een 25-jarige verdient, krijgt de 55-jarige dus 176,38 euro en dat dikwijls voor hetzelfde werk.  Daar zijn verschillende redenen voor.  In de loop van 30 jaar kunnen oudere bedienden zich opgewerkt hebben en promoties verdiend hebben. Maar er zijn ook zogeheten baremieke verhogingen. Dat zijn loonsverhogingen die automatisch toegekend worden, naarmate men langer in een bedrijf werkt. 

In grotere bedrijven is de loonkloof gemiddeld groter, omdat in grote bedrijven er dikwijls ook meer doorgroeimogelijkheden zijn. Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen sectoren. In de bank- en verzekeringssector kunnen 55-jarigen zelfs dubbel zo veel verdienen als hun jongere collega's.  Ook in de chemie- en metaalsector zijn de verschillende groter dan gemiddeld. In de sociale sector en de distributiesector zijn ze kleiner dan gemiddeld.

Meest gelezen