Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Boeddhistische milities raken slaags met leger in Myanmar: tientallen doden en duizenden op de vlucht

Bij een verrassingsaanval van boeddhistische rebellen in Myanmar (Birma) zijn gisteren zeker 13 militairen gedood. Er zouden ook zeven aanvallers gedood zijn. De voorbije weken is het geweld in het land opnieuw opgelaaid en zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen.

U herinnert zich ongetwijfeld de gewelddadige verdrijving van meer dan 800.00 -overwegend islamitische- leden van de Rohingya-minderheid uit Rakhine, de westelijke deelstaat van het Aziatische land Myanmar (Birma).

Welnu, in die staat zijn de voorbije weken opnieuw gevechten uitgebroken, dit keer tussen het leger van Myanmar en het Arakan Army, een militie van de lokale boeddhistische bevolking van Rakhine (of Arakan). Gisteren -op de dag dat de onafhankelijkheid van Birma in 1948 wordt herdacht- hebben leden van die Arakan Army op vier plaatsen politie- en legerposten aangevallen.

Volgens het leger zijn daarbij zeker 13 militairen gedood en vielen er negen gewonden. Er zouden ook zeven aanvallers gedood zijn. Het Arakan Army zou erin geslaagd zijn om grote hoeveelheden wapens en munitie buit te maken. De voorbije weken is het geweld tussen beide groepen fors opgelaaid. Duizenden mensen zijn daarvoor op de vlucht geslagen.

De tempels en pagodes van Mrauk U maakten in de 16e en 17e eeuw grote indruk op Portugese en Hollandse bezoekers.

Waarom een nieuwe crisis in Rakhine/Arakan?

De huidige crisis heeft dus weinig of niets te maken met de Rohingya, maar wel met oude breuklijnen tussen de lokale boeddhistische bevolking van Rakhine of Arakan en het leger van Myanmar. 

Het Arakan Army werd in 2009 opgericht en is een lid van de "Noordelijke Alliantie" van rebellengroepen van minderheden in Myanmar. De leden van dat AA worden bewapend en getraind door andere rebellengroepen, zoals het lokale KIA in de naburige staat Kachin. Al die groepen vechten tegen het leger van Myanmar dat beschouwd wordt als een bezettingsmacht. 

Anders dan de Rohingya worden de Rakhine (of Arakanezen) door Myanmar wel officieel erkend als een minderheid, maar in de realiteit voelen zij zich tweederangsburger in een land waar ze volgens hem niet thuishoren. Het Arakan Army wil een verregaande autonomie binnen Myanmar en tussen de lijnen door is er heimwee naar het vroegere onafhankelijke rijk Mrauk U dat in de late middeleeuwen tot in de 18e een belangrijke macht was tot het in 1785 door de Birmanen (Bamar) veroverd en geannexeerd werd. Duizenden inwoners werden toen afgeslacht of gedeporteerd naar elders in Birma en het grote boeddhastandbeeld van Mahamuni werd vanuit Mrauk U geroofd en overgebracht naar de toenmalige Birmaanse hoofdstad Mandalay.

Meest gelezen