Videospeler inladen...

Hevige sneeuwval blokkeert toeristen in Oostenrijk

De zware sneeuwval in de Alpen heeft in Oostenrijk tot versperde wegen en annulaties van vluchten geleid. Ten westen van Wenen was een belangrijke autowegverbinding een tijdlang geblokkeerd, nadat talrijke vrachtwagens er waren komen vast te zitten. In het Sölktal zitten enkele honderden mensen vast.  

Vannacht  wordt de toegang tot het skigebied Obertauern, ten zuiden van Salzburg, verboden, zo liet het plaatselijke bureau voor toerisme weten. In het Sölktal, in de deelstaat Stiermarken, zitten 600 inwoners en toeristen vast. Het slechte weer kwam uitgerekend in het weekend dat veel toeristen in de skigebieden van Tirol en Salzburg naar huis terugkeren.

In grote delen van de Oostenrijkse Alpen is het risico op lawines groot en ligt het vaak op niveau vier op een schaal van vijf. Het blijft nog sneeuwen tot zondagnacht, voorspelde de meteorologische dienst.

Mobiliteitsorganisatie VAB had automobilisten aangeraden om indien mogelijk vroeger te vertrekken, zeker omdat er een halve meter sneeuw verwacht wordt in Oostenrijk. Veel mensen hebben die raad blijkbaar opgevolgd en zijn al op weg.

"We zien dat veel mensen vroeger vertrokken zijn. Ze hebben ook hun voorzorgen genomen door bijvoorbeeld de sneeuwkettingen gisteren al eens geprobeerd te hebben. Op alle bergwegen geldt momenteel een sneeuwkettingenplicht. Daar doen zich de grootste problemen voor", zegt VAB-woordvoerster Joni Junes.

VIDEO: Bekijk hier enkele getuigenissen van landgenoten in Oostenrijk en onderweg naar België

Videospeler inladen...

In en rond München - in Zuid-Duitsland - zijn er ook problemen door de sneeuwval. Op de luchthaven van München zijn meer dan 90 vluchten geannuleerd. Dat is ongeveer een tiende van het normale aantal. Ook de andere vluchten moeten rekening houden met vertragingen omdat de start- en landingsbanen ijsvrij gehouden moeten worden.

Ook in Griekenland is het aan het winteren. In het noorden viel tot een meter sneeuw. En ook in de heuvels rond Athene levert de sneeuw prachtige beelden (zie hieronder), maar ook verkeersellende op.

Videospeler inladen...

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen