BELGA/LEFOUR

Goed voor de begroting: 343 miljoen euro zwart geld aangegeven vorig jaar

Vorig jaar is in ons land voor 343 miljoen euro zwart geld aangegeven bij de dienst voor fiscale regularisatie. Dat schrijft De Tijd. Dat is wel minder dan het jaar ervoor. 

Zwart geld en de Belgen, het gaat goed samen, wordt altijd gezegd. Vorig jaar is dus voor bijna 350 miljoen euro aangegeven bij de fiscus, toch een stuk minder dan het recordbedrag van 590 miljoen euro van het jaar daarvoor. Maar het is goed voor de begroting, hoe dan ook.

Wie zwart geld aangeeft, moet een forse heffing betalen. "Dat is toch zowat 40 procent van de totaalsom, 726 dossiers zorgden vorig jaar voor een fiscale opbrengst van 202 miljoen euro. Dat is een goede zaak. Het helpt onze begroting, maar het is ook goed dat mensen meer en meer beslissen om met hun zwarte financiën in het reine te komen en het spel eerlijk te spelen", zegt Alexander De Croo, federaal Minister van Financiën.

"Er wordt nu meer en meer informatie uitgewisseld met landen zoals Luxemburg en Zwitserland, waar het meeste zwart geld is geparkeerd. En dat leidt ook meer en meer tot strafrechtelijke dossiers. Het lijkt me ook absoluut logisch dat we daar een versnelling hoger schakelen, samen met collega Koen Geens, die over het justitie-aspect waakt", voegt De Croo  er nog aan toe.

Er is geen eindeloze stroom aan kapitaal in het buitenland

Alexander De Croo, Minister van Financiën

Dit jaar dus een stuk minder zwart geld aangegeven, hoe komt dat? "Vorig jaar was de reactie enthousiast omdat toen voor het eerst duidelijk werd dat het interessant was om te doen. Ik ga ervan uit dat het volgend jaar wellicht nog een stuk minder zal zijn, er is natuurlijk geen eindeloze stroom aan kapitaal in het buitenland. Al denk ik wel dat de strafrechtelijke dreiging mensen dan weer zal overtuigen om finaal die stap te zetten", zegt De Croo.

En de zogenoemde effectentaks, hoe is het daarmee? Dat is de belasting op effectenrekeningen van minstens 500.000 euro. "Die brengt al zeker 214 miljoen euro op en dat cijfer kan nog stijgen want de fiscus verwacht nog inkomsten in de loop van de maand januari", hoor je bij de minister.

Het is wel minder dan de 254 miljoen euro die was begroot, een tegenvaller dan toch? "Eigenlijk niet, de opbrengst ligt trouwens hoger dan de schatting van buitenstaanders zoals de Europese Commissie, die maar aan 150 miljoen dachten."

Meest gelezen