De hoofdpersonages uit "Dertigers" met hun fictieve partners en kinderen
© VRT - 2019

Nieuwe fictiereeks "Dertigers" gestart: maar waarom geen "Twintigers" of "Veertigers"?

Op Eén is de nieuwe fictiereeks "Dertigers" van start gegaan. 24 afleveringen over het wel en wee van een vriendengroep dertigers die ruim 10 jaar na hun studententijd nog steeds bevriend zijn. Wat maakt deze levensfase zo interessant om er een serie aan te wijden? Wij vroegen het aan Wim De Smet, scenarist en regisseur van "Dertigers".

"Ik verkeer zelf in mijn dertiger jaren, dus ik moet maar rondom mij kijken om te zien dat dit een interessante levensfase is. Want vanaf je 30e begin je de gevolgen te zien van eerdere levenskeuzes. Op professioneel vlak, na je studies en eerste werkervaringen, maar ook op relationeel vlak of privé, door je hobby's of reiservaringen bijvoorbeeld", vertelt De Smet.

"Het besef dat je het heft in handen moet nemen, als je je leven nog fundamenteel in een andere plooi wil leggen: dat delen veel dertigers. "Nu is het moment", dat gevoel, die urgentie: iedereen gaat daar anders mee om. Sommigen zijn nog zoekende, anderen zijn volledig gesetteld en blij met hun levenswandel. Door de alomtegenwoordige sociale media loert de vergelijking met leeftijdsgenoten steeds om de hoek. Ook in "Dertigers" komen er verschillende mogelijke levenspaden aan bod."

Wie in zijn dertiger jaren nog dezelfde vrienden heeft als student, ziet die vriendengroep ook als familie

Wim De Smet, scenarist en regisseur van "Dertigers"

Dat de reeks rond zes boezemvrienden en hun partners draait, is geen toeval. "We wilden een verhaal vertellen over vriendschap. Specifiek bij dertigers zie je dat goede vrienden vaak zo goed als familie worden. Als je als dertiger nog steeds bevriend bent met de mensen die je in je studententijd, of tijdens de lagere of middelbare school hebt leren kennen, dan is de kans groot dat je vertrokken bent voor een levenslange vriendschap. En dus ook een levenslange nauwe band, zoals met je familie."

Niet enkel vriendschap speelt een hoofdrol in "Dertigers" ook de relationele besognes van de hoofdpersonages vormen een rode draad. "Al zal je de partners nooit apart zien van de vriendengroep, alles draait rond "de zes". Maar je kan niet ontkennen dat "De Liefde" een populair gespreksonderwerp is onder vrienden. Dat levert situaties en uitspraken op die herkenbaar zijn. Al wil ik benadrukken voor mijn eigen vrienden: alle verhaallijnen zijn volledig fictief. Elke gelijkenis berust op toeval (lacht)".

Onbekende acteurs

In de cast van "Dertigers" (zie foto) zitten bewust niet echt bekende gezichten, op Yemi Oduwale (advocatenassistent Dries uit "Thuis", red.) na.

"We hebben geprobeerd om realistische fictie te maken. We brengen personages en gebeurtenissen in beeld met een camera die volgt wat er gebeurt, zoals in realityprogramma's. Onbekende acteurs helpen om de kijker door een realitybril te laten kijken. Ze zijn voor het publiek nog een onbeschreven blad. Hier is Pieter gewoon Pieter, en niet het personage Pieter vertolkt door bekende acteur x of y."

't Stad

Er valt niet naast te kijken: "Dertigers" speelt zich af in Antwerpen. "Ons "zevende hoofdpersonage", zoals we de stad wel eens noemen. Een logische keuze,  want veel mensen zijn na de studies in hun studentenstad blijven plakken. Zoals de "Dertigers" in Antwerpen."

"De stad is niet enkel de plek waar ze leven, maar ook waarvoor ze leven, omdat ze er deels mee vergroeid zijn. Het leven in een stad is niet te vergelijken met het "ons kent ons"-gevoel in een dorp", aldus De Smet. "Daarnaast draagt de keuze voor stadsbeelden tussen de scènes bij tot het realistisch kantje van de reeks: we gebruiken geen decors, maar bestaande locaties die mensen kennen."

"Dertigers" is van maandag tot donderdag omstreeks 22 uur zes weken lang te zien op Eén. De hele reeks is vanaf vandaag al integraal te bekijken op VRT NU en via het Youtubekanaal van Eén.

Meest gelezen