AFP or licensors

Opnieuw duizenden betogers op straat tegen Hongaarse "slavenwet"

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de nieuwe arbeidswet op de overuren die door de manifestanten als de "slavenwet" wordt omschreven. De vakbonden roepen intussen op tot een nationale staking op 19 januari.

De nieuwe wet maakt het mogelijk voor bedrijven om tot 400 uren per jaar overwerk te eisen van de werknemers. Bovendien zouden de werkgevers drie jaar de tijd krijgen om die overuren uit te betalen.

Het protest tegen de nieuwe wet en meer in het algemeen tegen het autoritaire regime van premier Viktor Orban houdt nu al weken aan. De voorbije weken waren er dagelijks protesten en vandaag kwamen opnieuw meer dan 10.000 manifestanten op straat. De manifestanten trokken door de sneeuw naar het parlementsgebouw. De betoging was georganiseerd door de vakbonden en burgergroepen.

"We zijn het niet eens met zowat alles wat er gebeurt sinds deze regering aan de macht is gekomen, gaande van corruptie tot pseudo-democratie", zei een 50-jarige manifestante.  Volgens haar is het protest de laatste weken toegenomen omdat de nieuwe arbeidswet grotere groepen mensen aanbelangt.

De vakbonden zeggen dat de nieuwe wet niet democratisch is omdat er vooraf geen overleg is geweest met hen. Ze roepen op tot een nationale staking op 19 januari. Vakbondsleider Laszlo Kordas zegt dat de bonden hun eisen zoals hogere lonen en een meer flexibel pensioensysteem zullen  voorleggen aan Orban en dat er gestaakt zal worden als de regering niet wil onderhandelen.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

De regerende Fidesz-partij doet de protesten af als deel van de campagne voor de Europese verkiezingen in mei door diegenen die een massa-immigratie in de Europese Unie willen organiseren. Volgens een woordvoerder van de regering wordt het protest gesponsord door de Hongaars-Amerikaanse miljonair George Soros.

Meest gelezen