Documentaire "Surviving R. Kelly" op de buis: enkel John Legend praat, andere namen als Lady Gaga of Jay-Z zwijgen

De Amerikaanse zender Lifetime heeft het eerste deel van de documentaire "Surviving R. Kelly" uitgezonden. De Amerikaanse r&b-zanger had nog geprobeerd om de uitzending ervan te verbieden. In "Surviving R. Kelly" getuigen 50 mensen, onder wie heel wat vrouwen die de zanger beschuldigen van seksueel misbruik en fysiek geweld. Opvallend: er is slechts één collega-muzikant die praat over R. Kelly en dat is John Legend. Volgens producent Dream Hampton kijken de anderen opnieuw de andere kant op.  

De documentaire "Surviving R. Kelly" bestaat uit drie delen en werd donderdag- en vrijdagavond uitgezonden met vanavond het laatste deel.  Over zes uur worden vijftig getuigenissen verzameld over r&b-ster R. Kelly die sinds de jaren 90 beschuldigd wordt van seksueel misbruik, onder anderen van minderjarige meisjes.

Kelly, bij ons vooral bekend van de monsterhit "I believe I can fly", heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij geeft toe dat hij het niet zo nauw neemt met trouw, maar dat hij nooit met iemand seks heeft gehad zonder wederzijdse toestemming. De zanger mocht het eerder al uitleggen in de rechtbank. Tot een veroordeling kwam het nooit.

De documentaire vertelt hoe de toen 27-jarige Kelly met de 15-jarige zangeres en actrice Aaliyah (foto onder) trouwde en hoe zijn assistent een vals identiteitsbewijs regelde. De assistent stelt dat Kelly seksuele handelingen met Aaliyah deed "die een volwassene niet met een kind hoort te doen". De moeder van Aaliyah veroordeelt de documentaire alvast scherp en beweert dat zij en haar man er altijd bij waren als Aaliyah toerde of interviews gaf. Hoe het ook zij: haar huwelijk met Kelly hield geen jaar stand en Aaliyah zelf kan ook niet meer reageren. Zij verongelukte in 2001 in een vliegtuigcrash op de Bahama's.

Aaliyah was 22 jaar toen ze verongelukte.
2001 AP

Andere getuige in "Surviving R. Kelly" is Andrea Lee, moeder van de drie kinderen van de zanger. Die zegt dat ze ronduit voor het blok werd gezet om te trouwen: toen ze met Kelly in een hotel aankwam, bleek daar een bruiloft te zijn opgezet zonder dat ze het wist. "Ik denk dat hij niet eens begreep waar de grens ligt tussen galant en dominant."

"Geen reactie van Lady Gaga en Jay-Z"

Opvallend: bij de talrijke getuigenissen zit slechts één collega, John Legend. Hij zegt dat Kelly "zoveel mensen pijn heeft gedaan". Op Twitter noemt Legend zelfs Kelly gewoon een "serie-kinderverkrachter".

Producente Dream Hampton stelt dat de zoektocht naar collega's met wie Kelly samenwerkte, uiterst moeizaam verliep. Ze reageerden niet. "We hebben Lady Gaga, Erykah Badu, Jay-Z, Dave Chappelle en Céline Dion gevraagd", somt Hampton op. Ze vermoedt evenwel niet dat de muziekindustrie achter Kelly of zijn daden staan. "Maar het is zo smerig. Door de andere kant op te kijken, is dit allemaal kunnen gebeuren." Hampton ziet daarom John Legend als een ware "held". 

Meest gelezen