Videospeler inladen...

Resultaten van presidentsverkiezingen in Congo worden pas volgende week bekendgemaakt

In Congo stijgt de spanning na de recente presidentsverkiezingen. Volgens waarnemers van de katholieke kerk heeft oppositielid Martin Fayulu de verkiezingen gewonnen, maar de kiescommissie stelt het bekendmaken tot volgende week uit.  

"Het is niet mogelijk om de resultaten morgen bekend te maken. Het tellen van de stemmen gaat goed vooruit, maar nog niet genoeg", zo zei Corneille Nangaa, de voorzitter van de nationale kiescommissie in Congo. "We zitten rond 45 à 48 procent" van de stembrieven, aldus Nangaa. "Volgende week" zullen we de uitslagen geven, voegde hij eraan toe." En dus zullen de Congolezen nog minstens enkele dagen in onzekerheid blijven.

Volgens de invloedrijke katholieke kerk die waarnemers naar de stemlokalen had gestuurd, is het duidelijk wie de verkiezingen heeft gewonnen.  Voor de goede verstaander is dat de zakenman en oppositievoorman Martin Fayulu. De kiescommissie is niet te spreken over die uitspraken en wil voorlopig geen winnaar aanduiden.

Fayulu moest het bij de verkiezingen van 30 december opnemen tegen die andere oppositiekandidaat Félix Tshisekedi en Ramazani Shadary, de kandidaat die naar voor was geschoven door huidig president Joseph Kabila.

De kiescommissie staat onder druk om uitslagen te geven die "overeenstemmen met de waarheid van de stembussen" en met "de stem van het Congolese volk". Algemeen wordt aangenomen dat Kabila zich niet zo maar zal neerleggen bij de vermoedelijke nederlaag van zijn kandidaat.

Als Fayulu bevestigd wordt als winnaar, komt er immers een regimewissel in Congo, de eerste sinds 2001 toen Kabila zijn vermoorde vader Laurent Kabila opvolgde. Het zou dus een echte regimewissel kunnen worden en dat ligt erg gevoelig en zou tot geweld kunnen leiden. Ook als er geen wissel van de macht komt, dreigt er geweld, want de oppositie zou dat wellicht niet pikken.

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Duizenden mensen op de vlucht in het westen van Congo

Terwijl in de Congolese hoofdstad Kinshasa de politieke strijd volop woedt, spelen zich in het binnenland menselijke tragedies af. In het westen in de streek rond Yumbi, zijn de voorbije weken al 16.000 vluchtelingen de grens overgestoken naar Makotipoko in Congo-Brazzaville. Hun dorpen zijn eind december platgebrand.

Videospeler inladen...

Meest gelezen