Videospeler inladen...

Thailand ontsnapt aan stormramp, maar toch enkele doden en nogal wat schade

De doortocht van de orkaan Pabuk in het zuiden van Thailand heeft dan toch niet tot de gevreesde ramp geleid. Er is nogal wat schade, maar de toeristische eilandjes lijken grotendeels gespaard te zijn gebleven. Wel zijn er vier en mogelijk vijf doden gevallen.

 De voorbije dagen werd gevreesd voor een ramp toen de "taifun" Pabuk door de Golf van Thailand oprukte naar de toeristische eilandjes zoals Koh Samui. Het scheep- en luchtverkeer werd onderbroken en vele toeristen zal geblokkeerd op die eilanden. Ze werden wel naar hoger gelegen gebieden gebracht en enkele hotels aan de kust werden ontruimd.

Dat was ook nodig, want Pabuk beukte met hevige regenval en golven van drie tot vijf meter hoog op de kusten van Zuid-Thailand. Eerder was daar al een Russische toerist gedood en nu is er sprake van nog drie of vier doden. Het gaat dan veelal om lokale vissers.

De storm heeft de toeristische gebieden wat ontzien, maar heeft wel tot flink wat schade geleid aan woningen en wegen in de zuidelijke provincie Nakhon Si Thammarat en langs de grens met Maleisië. Daar waren 30.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd.

Pabuk is nu intussen over het zuiden van Thailand naar de Andamanse Zee in de Indische Oceaan getrokken en ook het toeristische plaatsje Phuket in die buurt is grotendeels ontsnapt. Zondag of maandag zou de storm dan de Indiase Andamaneilanden bereiken.

Het had erger gekund: in 1962 zijn er meer dan 800 doden gevallen bij een hevige orkaan in die buurt. Ook in 1989 vielen er 400 doden bij een gelijkaardige storm. De veerdiensten en het luchtverkeer zijn nu opnieuw opgestart, maar de overheid raadt aan om waakzaam te blijven en weg te blijven van het water. (Zie kaart onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen