Yassine Tanouti (19) uit Molenbeek: "De verantwoordelijkheid van de ouders is heel groot"

De afgelopen dagen kwam Molenbeek alweer negatief in het nieuws na de zware rellen tijdens oudejaarsnacht. Tientallen jongeren staken er zaken in brand en bekogelden de hulp- en ordediensten. De 19-jarige Yassine Tanouti zag de situatie die avond escaleren en is kwaad. "We hebben al een slechte reputatie en het wordt maar erger." De jonge Molenbekenaar noemt een goede opvoeding heel belangrijk. "Het is de basis van alles. De verantwoordelijkheid van de ouders is heel groot."

Tanouti woont in Molenbeek en was op oudejaarsavond met een vriend rond Zwarte Vijvers, de plaats in Molenbeek waar de rellen gebeurden. "Ik was er rond 22 uur. Toen het intenser begon te worden, ben ik naar huis gegaan. Er was heel veel vuurwerk en ik wou mijn oog niet verliezen. Mijn vriend is wel gebleven. Hij heeft zelf niets kapot gemaakt, maar heeft wel alles gezien. De dag erna heeft hij alles verteld", zegt Tanouti in "De ochtend" op Radio 1.

De jonge Molenbekenaar zag naar eigen zeggen snel dat het uit de hand zou lopen. "Er waren meer jongeren die zich verzamelden dan vorig jaar. De situatie is geëscaleerd, het was niet van in het begin het doel om keet te schoppen. Eerst zijn ze begonnen met vuurwerk aan te steken, ze wilden genieten van nieuwjaar. Maar het was maandag en dan wordt het vuilnis opgehaald in Molenbeek dus de straten lagen vol met vuilniszakken. Ze zijn begonnen met die zakken in brand te steken, daarna kerstbomen en uiteindelijk ook auto's. Toen de politie kwam, kwam het tot een confrontatie."

Volgens Tanouti was er te weinig politie. "Maar vooral omdat het te gevaarlijk was. Die jongeren begonnen met vanalles te gooien. Het begon gevaarlijk te worden en dus besloot de politie om even weg te gaan. Toen begonnen de jongeren te stelen uit de winkels."

"Ik heb een goeie opvoeding gehad en ik heb niets kapot gemaakt"

Tanouti was geschrokken over het gedrag van de relschoppers. "Vorig jaar was het minder erg, het was enkel vuurwerk. Dit jaar was het echt vandalisme. Ik wist niet dat het zo erg ging worden. Dat maakt me heel kwaad. We hebben al een slechte reputatie. Dit maakt het erger, dat is niet wat we willen.

Maar wie waren die jongeren? "Het waren jongeren uit Molenbeek, jongeren die op straat hangen en werkloos zijn. Er waren er ook bij die jonger dan 16 zijn. Voor mij zijn dat volgers, ze volgen de anderen die alles vernielen, zonder echt te weten waarom ze dat doen en wat de consequenties zijn", vertelt Yassine Tanouti.

Tanouti ziet de verantwoordelijkheid van de ouders. "Opvoeding is heel belangrijk, dat is de basis van alles. Als je een goeie opvoeding hebt, dan ga je je studies afmaken en vind je werk. De verantwoordelijkheid van de ouders is heel groot, volgens mij. Ik heb een goeie opvoeding gekregen. Ik kom uit Molenbeek, ik woon daar al 19 jaar en ik heb niets kapotgemaakt."

Beluister hier het gesprek met Yassine Tanouti en Ayoub El Azzaoui in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen