Aardbeving met magnitude van 6.6 slaat toe nabij de Molukkeneilanden in Indonesië

Indonesië is vanavond opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Dit keer lag het epicentrum ten noorden van het eiland Ternate in de Molukken in het oosten van het land. Er zijn nog geen berichten over een mogelijke tsunami of slachtoffers maar het is er nu wel nacht.

De beving vond plaats iets zes uur vanavond Belgische tijd, dat is om een uur 's nachts plaatselijke tijd. Het kan dus een tijdje duren vooraleer er informatie over de beving doordringt.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS die wereldwijd aardbevingen opvolgt, had de beving een kracht van 6.6 -wat erg veel is- en vond die plaats op een diepte van 60 kilometer. Een dergelijke beving kan erg veel schade en slachtoffers veroorzaken.  

Het epicentrum lag in zee op 175 kilometer noord-noord-west van het eiland Ternate in de Molukken, een archipel in het oosten van Indonesië. In Ternate zelf zou de schok niet gevoeld zijn en er is ook geen tsunami-alarm gegeven.

Indonesië is erg gevoelig voor aardbevingen, want het ligt op een breuklijn tussen Azië en Australië. Vorig jaar zijn er meer dan 400 doden gevallen bij een reeks bevingen op het eiland Lombok ten oosten van Bali. In de herfst vielen er meer dan 2.250 doden bij een aardbeving en tsunami in het westen van het eiland Sulawesi. Onlangs deed een uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau een tsunami ontstaan in de zeestraat van Sunda tussen de eilanden Sumatra en Java. Daarbij zijn opnieuw meer dan 280 doden gevallen.

Meest gelezen