Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Brazilië stuurt troepen naar de stad Fortaleza om het geweld van criminele bendes in te dijken

De nieuwe rechtse president Jair Bolsonaro staat voor zijn eerste uitdaging nu in de noordelijke stad Fortaleza chaos heerst. De regering stuurt nu 300 militairen extra om de veiligheidstroepen bij te staan.

De voorbije dagen hebben grote bendes in Fortaleza en 15 andere steden in de staat Ceara tankstations, warenhuizen, winkels, bussen en banken in brand gestoken en geplunderd. De politie heeft meer dan 50 plunderaars opgepakt, maar de orde is nog niet hersteld.

De regering gaat nu 300 militairen extra naar Fortaleza en Ceara sturen om de orde te herstellen. De rellen braken uit nadat nieuwe strengere regels van kracht waren geworden in de gevangenissen. Die moeten ertoe leiden dat criminele bendes de controle verliezen over de gevangenissen. Onder meer het gebruik van mobiele telefoons door gevangenen zou aan banden worden gelegd.

Het geweld is een eerste echte uitdaging voor de nieuwe rechtse president Jair Bolsonaro die enkele dagen geleden aan de macht is gekomen. Bolsonaro is verkozen op een platform van wet en orde en kan dit geweld dus niet over zijn kant laten gaan. Sommigen vrezen dat hij erg hard zal optreden en dat er dus doden zouden vallen. Bolsonaro is een gewezen militair en heeft zich eerder lovend uitgelaten over de periode dat Brazilië een militaire dictatuur kende.

In Brazilië zitten honderdduizenden  mensen in de gevangenis. Het land heeft zo een van de grootste bevolkingen achter tralies na de Verenigde Staten en China en krijgt regelmatig kritiek wegens de omstandigheden in die instellingen.

Meest gelezen