Jasper Jacobs

De Crem: "Op vlak van planning en adequaat handelen heeft de politie in Molenbeek oudejaarsnacht verkeerd ingeschat"

"De voorbereiding en de planning in de nacht van 31 december op 1 januari waren totaal onvoldoende." Dat besluit ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) na het inkijken van een eerste rapport over de rellen op oudejaarsnacht in Molenbeek. 

De Crem was vanmiddag te gast bij VTM Nieuws. "Dat is zeker het geval", antwoordde hij op de vraag of de situatie in Molenbeek op oudejaarsnacht verkeerd werd ingeschat. "Men heeft oorspronkelijk geen versterking gevraagd. Er was een permanentie in Brussel Hoofdstad en men wist dus dat men versterking kon aanvragen. Men heeft die niet aangevraagd. En dan nadien, wanneer de rellen zijn uitgebroken, heeft men niet passend gereageerd. Men heeft dan pas versterking gevraagd, die is onmiddellijk ter plaatse gekomen en men heeft ook gezegd dat die versterking voldoende was, wat dus duidelijk ook een inschattingsfout was. Op het vlak van voorbereiding, planning en adequaat handelen heeft de politie dit fout ingeschat."

In een reactie bij VRT NWS brengt De Crem hulde aan de politiediensten die op oudejaarsnacht in Molenbeek "met een bijzonder moeilijke situatie werden geconfronteerd". "Maar in ieder geval is men niet ingegaan op de mogelijkheden die er waren tot versterking, heeft men de geëigende kanalen niet gebruikt en heeft men een situatie gezien die een stuk straffeloosheid was. Daarbij komt dat onmiddellijk het verhaal gevoed wordt dat bepaalde plaatsen verboden terrein zijn voor de hulpdiensten en dat kan niet." De Crem benadrukt vervolgens dat hij alles op alles wil zetten om de daders te identificeren. Na het eerste feitenverslag dat De Crem vrijdagavond in handen kreeg, volgt er ook nog een tweede rapport dat gevraagd is bij de algemene inspectie. 

De Crem benadrukte bij VTM Nieuws ten slotte nog dat een eengemaakte Brusselse politiezone "de enige oplossing" is om rellen zoals die tijdens oudejaarsnacht adequaat aan te pakken.

Meest gelezen