De Wever: "Electoraal mobiliseren tegen groen-blauwe as"

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert op de speculaties dat er na de verkiezingen gewerkt zou worden aan een groen-blauwe as voor een volgende federale regering. We zullen mobiliseren om ervoor te zorgen dat dat feest niet doorgaat, zegt De Wever.

"Het is moeilijk om uitspraken te doen over wat er na de verkiezingen zal gebeuren, maar er zijn heel wat speculaties over een groen-blauwe as, aangevuld met CD&V", zegt De Wever. "In Wallonië betekent dat waarschijnlijk dat de PS er weer zal bijkomen en dat heel wat hoofdkwartieren de zwenking naar links van eind vorig jaar voortzetten, dat dat denksporen zijn die concreet zijn. Voor ons zal het daarom eerst en vooral belangrijk zijn electoraal te mobiliseren en te zeggen dat dat feest niet doorgaat."

De Wever herhaalt nog eens dat de N-VA bereid is nog mee te werken aan een aantal dossiers die binnen de Zweedse coalitie waren afgesproken, zoals de begroting, de hervorming van de werkloosheid en de fiscaliteit van de pensioenen. "Maar daar is niets bij wat niet in het Zweedse contract stond. Dus al die dingen zijn eigenlijk al afgesproken. Het lijkt mij dus niet zo moeilijk om daarover de dialoog aan te gaan", stelt De Wever.

Ook afgesproken was de mogelijke herziening van het grondwetsartikel 195. "Over die herziening zeggen de anderen dat wij nu plots met confederalisme aankomen, maar niets is minder waar. De hervorming 195 maakt het gewoon mogelijk om een grondwetsherziening te doen volgende legislatuur. Dat zegt niet welke dat zal zijn, en dit was ook afgesproken, niemand die dat ontkent. Dus als iemand binnen het contract blijft dat de Zweden met elkaar gesloten hebben, zou ik niet weten waarom het zo moeilijk is om nog tot een overeenkomst te komen."

Meest gelezen