Belga

Veel minder directeurs van basisscholen moeten nog voor de klas staan

Sinds begin dit schooljaar moeten heel wat directeurs in het basisonderwijs zelf geen les meer geven bovenop hun job als directeur. Op die manier wil minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de werkdruk voor de directeurs in het basisonderwijs verminderen. 

"Het is van belang dat een directeur van een basisschool zich zoveel mogelijk kan concentreren op zijn taak als schoolleider en coach voor de leerkrachten", legt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) uit. "Als je dan nog moet lesgeven, heb je permanent een dubbel petje op."

Er zijn nu nog 90 schooldirecteurs met een lesopdracht. Het gaat dan over directeurs van kleine scholen met minder dan 100 leerlingen. Vorig jaar moesten nog meer dan 400 directeurs lesgeven.

Extra adminstratieve krachten

Daarnaast krijgen de directeurs uit het basisonderwijs vanaf vandaag ook extra administratieve hulp. De minister trekt daarvoor 20 miljoen euro extra uit. Daarmee kunnen zo'n vier- à vijfhonderd extra administratieve krachten aan de slag.

De directies kunnen hen ook inzetten om bijvoorbeeld toezicht te houden. Daardoor kan ook de druk op de leerkrachten wat worden verminderd.

Om de middelen te verdelen, zal worden gewerkt met een puntensysteem, zegt Crevits. "Hoeveel ondersteuning een school krijgt, hangt af van de grootte van de school. Scholen krijgen punten op basis van hun omvang en met die punten kunnen ze extra mensen aanwerven."

Meest gelezen