AFP or licensors

Egyptische politieman komt om bij ontmantelen bom aan koptische kerk

Een Egyptische politieman, gespecialiseerd in het ontmantelen van explosieven, is zaterdagavond omgekomen bij het onschadelijk maken van een bom aan een koptische kerk in Caïro. Twee andere agenten raakten bij de explosie gewond.

De bom was geplaatst voor de kerk al-Mazraa Wa Abou Sifin, in de buitenwijken van de Egyptische hoofdstad. Maandag vindt het koptische kerstmis plaats, wat door de geloofsgemeenschap uitgebreid gevierd wordt.

Maar de Koptische christenen, goed voor meer dan 10 procent van de bevolking, zijn al jaren het doelwit van aanslagen in Egypte en dus werden de veiligheidsmaatregelen de jongste weken fors opgevoerd. De voorbije twee jaar kwamen al meer dan honderd christenen om. De aanslagen worden vaak opgeëist door IS.

Maar ook agenten en toeristen zijn het doelwit van de terreurbeweging, die zou opereren vanuit de Sinaï.

De koptische kerk is een van de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld en is naar eigen zeggen gesticht door de evangelist Marcus in Alexandrië. Koptisch is een andere naam voor Egyptisch. De kerk kreeg een eigen karakter na een breuk met de andere christelijke kerken in het jaar 451. Nadien was het koptisch christendom eeuwenlang de overheersende godsdienst in Egypte tot die geleidelijk verdrongen werd door de islam. De koptische kerk wordt geleid door een eigen paus. Sinds enkele jaren is dat paus Tawodros II.

Meest gelezen