Leegloop op het Pentagon gaat voort: na minister Mattis stapt ook stafchef admiraal Kevin Sweeney op

In de Verenigde Staten heeft de stafchef van het ministerie van Defensie admiraal Kevin Sweeney zijn ontslag aangekondigd. Eerder waren na minister van Defensie James Mattis ook al twee andere topfiguren van het Pentagon opgestapt.

"Het is tijd om terug te keren naar de privésector", zo kondigt admiraal Sweeney in een mededeling zijn ontslag aan. Hij verwijst in die mededeling niet naar president Donald Trump of diens omstreden beslissing om de VS-troepen terug te trekken uit Syrië. Die beslissing heeft in het Pentagon tot heel wat verontwaardiging geleid, ook al omdat ze genomen was zonder het advies van experten en militairen.

Admiraal Sweeney was de stafchef van minister van Defensie James Mattis die eind vorig jaar ontslag had genomen uit onvrede met de beslissing van Trump over Syrië. Mattis uitte toen wel kritiek op president Trump. Nadien hadden ook Brett McGurk, de speciale gezant voor de coalitie die strijdt tegen de terreurgroep IS, en Dana White, woordvoerder van het Pentagon, ontslag genomen.

Op korte tijd heeft president Trump dus heel wat toplui rond zich zien vertrekken. Ook de stafchef van het Witte Huis, John Kelly, heeft de deur achter zich dicht getrokken. Dat mensen ontslag nemen en naar de meer lucratieve privésector verhuizen, is op zich geen uitzondering, maar het valt wel op dat Trump wel heel snel mensen uit zijn omgeving verliest en dat hij het niet gemakkelijk heeft om de vacatures op te vullen.

Eerder waren ook al veel ervaren diplomaten vertrokken uit het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor alle duidelijkheid: Sweeney was stafchef van het ministerie van Defensie in Washington, niet de stafchef van het leger.

Meest gelezen