AFP or licensors

Salvini op ramkoers met protesterende burgemeesters in Italië

In Italië lijkt het tot een krachtmeting te komen tussen minister van Binnenlandse Zaken Salvini en enkele linkse burgemeesters. Salvini heeft een veel strengere asielwet door het parlement gesluisd waardoor een verblijfsvergunning om humanitaire redenen is afgeschaft. Enkele linkse burgemeester verzetten zich tegen deze nieuwe wet.

"Die humanitaire verblijfsvergunning werd vroeger vaak gegeven aan kwetsbare mensen", zegt VRT-journaliste Mieke Strynckx in "De ochtend" op Radio 1. "Zoals bijvoorbeeld verkrachte vrouwen, maar ook mensen die een traumatische bootramp hadden meegemaakt. De vergunning was twee jaar geldig."

Door het afschaffen van de verblijfsvergunning om humanitaire redenen kunnen deze mensen niet meer ingschreven worden in het bevolkingsregister. "Daardoor verliezen ze een aantal rechten. Zo kunnen ze nog moeilijk een dokter raadplegen", zegt Strynckx. 

Verzet

De burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando, verzet zich tegen die nieuwe wet. Hij heeft laten weten dat hij mensen zal blijven inschrijven in het bevolkingsregister, ook al hebben ze geen humanitaire verblijfsvergunning. "Hij kreeg algauw steun van andere linkse burgemeesters, onder meer die van Napels, Calabria, Pescara, Parma en Firenze. Die burgemeesters vinden de nieuwe wet discriminerend en tegen de grondwet. Ze vrezen ook dat er illegale kampen op hun grondgebied zouden ontstaan. En dat wil natuurlijk niemand", zegt Strynckx. 

Salvini is woest

De gouverneur van Toscane, die behoort tot de oppositiepartij Partito Democratico, is ook op het verzet gesprongen. Hij heeft al laten weten dat hij naar het grondwettelijk hof trekt tegen deze wet. Ook bij de regeringspartij Vijfsterrenbeweging zijn er kritische stemmen te horen.

"Die partij heeft ook een linkervleugel en die heeft het moeilijk met het anti-migratiebeleid van de regering. Binnen hun rangen is er veel steun voor deze actie van de burgemeesters. Zelfs in het parlement is er al steun betuigd", zegt Strynckx.

Minister van Binnenlandse Zaken Salvini reageert woest. Hij dreigt met juridische stappen tegen de burgemeesters. Hij heeft ook al premier Conte teruggefloten die wou gaan praten met de vereniging van steden en gemeenten in Italië. 

Beluister hier het gesprek met Mieke Strynckx in "De ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen