Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mohammed V, de koning van Maleisië, neemt vervroegd ontslag na geruchten over huwelijk met Russin

In het Aziatische land Maleisië heeft koning Mohammed V onverwacht zijn ontslag aangekondigd. Een reden is niet gegeven, maar het is de eerste keer dat een koning opstapt voor zijn ambstermijn van vijf jaar verstreken is. De functie is vooral ceremonieel, maar heeft toch belang.

"Zijne Majesteit bereidt zich voor om terug te keren naar (zijn thuisstaat) Kelantan Darul Naim om samen met de deelstaatregering te werken aan het welzijn van de burgers", zo luidt de mededeling van het paleis waarin koning Mohammed V van Maleisië zijn ontslag aankondigt.

Een reden voor het ontslag wordt niet gegeven en er wordt daarom ook grondig gespeculeerd. Zo zou de koning in november en december in het buitenland een medische behandeling hebben gekregen en er zijn hardnekkige -maar niet bevestigde geruchten- dat hij getrouwd is met een jongere Russische schoonheidskoningin.

Dat is op zich niet verboden, maar naast staatshoofd en opperbevelhebber is de koning in Maleisië ook de behoeder van de islamitische traditie en bij veel conservatieve onderdanen zou een huwelijk met een westerse christelijke vrouw de wenkbrauwen doen fronsen. Mohammed V is eerder gescheiden van zijn eerste vrouw uit een lokale vorstenfamilie.

Volgens de grondwet van Maleisië moeten de negen vorsten van de deelstaten in de Raad van Heersers nu binnen de vier weken onder hen een nieuwe koning kiezen. Die andere vorsten zouden eerder al ingelicht zijn over het ontslag. (Lees verder onder de foto).

De Petronas Towers in Kuala Lumpur staan symbool voor de economische opgang van Maleisië.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Verkozen koning met beperkte ambtstermijn

De Yang di-Pertuan Agong of federaal koning is vooral een ceremoniële functie. De echte macht in Maleisië ligt bij het verkozen parlement en de premier, de 94-jarige Mohammed Mahathir.

Maleisië is een federale staat bestaande uit 13 deelstaten en drie federale territoria. Negen van die deelstaten zijn monarchieën en hun vorsten kiezen om de vijf jaar een nieuwe koning voor de hele natie. In de praktijk gebeurt dat een beetje om beurtrol.  

Mohammed V was federaal koning sinds december 2016 en is de eerste koning die sinds de onafhankelijkheid in 1957 vervroegd opstapt. Hij blijft wel sultan van zijn deelstaat Kelantan.  

Maleisië  is een van de meer ontwikkelde staten in Zuidoost-Azië en ligt strategisch aan de erg belangrijke zeestraat van Malakka nabij Singapore. Er wonen iets meer dan 31 miljoen mensen. Ongeveer de helft van hen zijn de oorspronkelijke islamitische Maleiers, die de politieke macht stevig in handen houden en die erg verwant zijn met Indonesiërs. De andere inwoners zijn vooral Chinezen of Tamils uit Zuid-India die tijdens de Britse koloniale tijd werden aangetrokken. Daarnaast wonen in de binnenlanden ook de oorspronkelijke bevolkingsgroepen zoals de Orang Asli op het schiereiland van Malakka en en de Dayaks of Iban op Borneo.

Meest gelezen