Pakken sneeuw blijven terugkeer uit skigebieden in Oostenrijk hinderen

De terugkeer uit de skigebieden van Oostenrijk blijft moeilijk, omdat het maar blijft sneeuwen in de regio. Op sommige plaatsen is al meer dan anderhalve meter sneeuw gevallen. Ook het lawinegevaar is nog niet geweken. Daardoor zijn heel wat skigebieden afgesloten en blijven duizenden toeristen geblokkeerd.

In vele dalen in de Oostenrijkse Alpen is er een grote kans op lawines. Hierdoor bleef de toegang tot het skigebied Obertauern, ten zuiden van Salzburg, afgesloten. Vele vakantiegangers zitten er sinds gisteravond  vast, meldde de lokale toeristische dienst. Volgens de politie blijven de wegen er voor het algemeen verkeer dicht tot morgen. De hulpdiensten organiseerden er wel een konvooi voor vakantiegangers die vanmiddag wilden vertrekken.

Ook het skigebied Saalbach-Hinterglemm, eveneens in de regio Salzburg, was afgesloten omwille van het lawinegevaar. Zowat 12.000 toeristen zaten er vast tot de namiddag, aldus burgemeester Alois Hasenauer, tot experten met een gecontroleerde ontploffing een lawine veroorzaakten. Hierdoor kan de weg opnieuw vrijgegeven worden en is Saalbach niet langer onbereikbaar.

Ook in Wenen ligt er veel sneeuw.
unbegrenzt verfügbar

Lawines

Lawines hebben ook het leven gekost aan drie skiërs. Het gaat om een 20-jarige vrouw die gisteravond omkwam bij de Duits-Oostenrijkse grens en vandaag kwamen twee Duitsers om in het Bregenzerwoud. Voorts zitten in de deelstaten Neder-Oostenrijk en Opper-Oostenrijk zowat 14.000 gezinnen zonder stroom omdat de elektriciteitskabels het onder de vele sneeuw hebben begeven.

Ook de treinreizigers hebben af te rekenen met het winterse weer.  Zo zaten ongeveer driehonderd treinpassagiers zowat vier uur vast in Leogang nabij Kitzbühel nadat een boom het onder het gewicht van de sneeuw had begeven en op de sporen was beland. De voor het wegverkeer belangrijke Tauern-snelweg tussen Salzburg en Villach was een tijdje afgesloten wegens lawinegevaar.

"Blijf langer als je kan"

Terugkeren uit de skigebieden in Oostenrijk blijft dus een hachelijke onderneming. Mobiliteitsorganisatie VAB raadt mensen die nog een dag langer kunnen blijven aan om dat ook te doen. "Morgen wordt er iets minder sneeuw verwacht", zegt Joni Junes van VAB. "Wie vandaag nog moet vertrekken, neemt best de nodige voorzorgen. Zorg ervoor dat de sneeuwkettingen goed bereikbaar zijn. Neem warme dranken en een deken mee in de wagen, mocht je toch ergens stranden onderweg. Mensen moeten zeer voorzichtig rijden, want de omstandigheden zijn wel uitzonderlijk."

Videospeler inladen...

Bekijk hier de fragmenten uit "Het Journaal 1":

Videospeler inladen...

Meest gelezen