Videospeler inladen...

Peeters wil nog steeds "vechten" voor Arco-coöperanten, "Belfius mogelijk in april naar de beurs"

Vicepremier Kris Peeters ziet nog steeds een mogelijkheid om gedupeerde Arco-coöperanten te vergoeden. Dat zegt hij tijdens "Het Journaal". Eerst moet de bank Belfius gedeeltelijk naar de beurs, en daarvoor ziet hij "een mogelijkheid in april".

Voor de verkiezingen in mei wil Peeters nog heel wat realiseren. Dat is niet vanzelfsprekend, want nu de regering in lopende zaken is, heeft de regering de steun van de oppositiepartijen zoals de N-VA nodig om nog beslissingen te kunnen nemen. Peeters ziet vooral nog mogelijkheden voor sociaaleconomische dossiers. "We hebben nog meer dan 140.000 openstaande vacatures", zegt hij. "We mogen de volgende maanden niet als een lamme eend niets meer doen."

Het grootste symbooldossier voor Peeters is de vergoeding voor de Arco-coöperanten. Peeters beloofde dat Arco-coöperanten 40 procent van hun inleg zouden terugkrijgen. Om dat te betalen, zou de bank Belfius gedeeltelijk naar de beurs gaan, waarvoor de staat zo'n 400 miljoen van de bank zou krijgen via een zogenoemde "superdividend". Eerder werd die beursgang van Belfius uitgesteld, en daarmee ook de vergoeding voor de Arco-gedupeerden. Sommigen vreesden ook dat Europa de vergoeding voor de coöperanten als staatssteun zou beschouwen. 

Dat laatste argument is alvast van de baan, zegt Peeters. "Er is nu een arrest waaruit blijkt dat we een vergoeding kunnen geven aan de coöperanten." Peeters verwijst naar een arrest van het Europees Gerecht begin december, waaruit volgens hem blijkt dat de staat de coöperanten mag vergoeden.  

De vraag is nu of we Belfius op de beurs kunnen brengen. Er is daarvoor een mogelijkheid rond april.

Ontslagnemend vicepremier Kris Peeters (CD&V)

Hij blijft dus hoopvol om nog een oplossing voor de coöperanten te vinden. "De vraag is nu of we Belfius op de beurs kunnen brengen", voegt hij meteen toe. "Er is daarvoor een mogelijkheid rond april. Ik ben heel voorzichtig, maar wel positief."

Een ander belangrijk dossier is de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen, die sneller in de tijd zou dalen. Daarvoor ligt een voorstel klaar bij de premier, zegt Peeters: "Dat voorstel kadert in de afspraken die voor de zomer zijn gemaakt." Volgens Peeters is het huidige systeem "sociaal onrechtvaardig". "In mijn voorstel haal ik die eruit, in het kader van de afspraken die in het verleden gemaakt zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het meer activerend is dan het huidig stelsel." Dat laatste is vooral een eis van N-VA.  Peeters wil nu eerst het overleg tussen de sociale partners afwachten. "Ik hoop dat zij er zeer snel, in de loop van januari, kunnen uitraken."

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Opnieuw besturen met N-VA na de verkiezingen?

"Er zijn wonden geslagen en littekens die achterblijven", zegt Peeters op de vraag of zijn partij na de verkiezingen mei nog opnieuw een federale coalitie wil vormen met N-VA. De twee partijen N-VA en CD&V stonden tijdens de regeringscrisis over het migratiepact de afgelopen weken lijnrecht tegenover elkaar. Dat leidde uiteindelijk tot de val van de regering. "Iemand die de regering heeft verlaten met nog enkele maanden te gaan, dat laat sporen na", zegt Peeters. Toch houdt hij de deur om een keer om na de verkiezingen opnieuw met N-VA te besturen. "Ik sluit niets uit", zegt hij. 

Meest gelezen