Antwerpse rapper verdedigt veroordeelde tienerpooier in nieuw lied, Zuhal Demir verontwaardigd: "Dit is ziekelijk"

Ophef over het nieuwe lied "Amigo" van de populaire Antwerpse rapper Soufiane Eddyani. In het lied verdedigt Eddyani zijn vriend en mederapper Bilal "Moreno" A., die in 2016 werd veroordeeld omdat hij een vijftienjarig meisje in de prostitutie dwong. Op sociale media startte Eddyani een campagne met de hashtag #freemoreno. Zuhal Demir, federaal parlementslid voor N-VA, vraagt dat zenders de muziek van de rapper niet meer zomaar spelen, en de situatie uitleggen aan zijn jonge publiek. De VRT laat weten dat het nummer sowieso al niet werd gedraaid.

Antwerpse rapper Soufiane Eddyani veroorzaakt ophef met zijn nieuw nummer "Amigo". In het lied - dat op twee dagen tijd al meer dan 300.000 keer werd bekeken op Youtube - neemt Eddyani de verdediging op voor zijn vriend, zijn "amigo" Bilal A., die ook actief is onder de artiestennaam "Moreno". Opvallend, want Bilal A. werd in 2016 veroordeeld omdat hij een minderjarig meisje in de prostitutie dwong. 

Eddyani vertelt in het lied over zijn vriendschap met Bilal A. en hoe ze samen jointjes rookten toen ze jong waren. Volgens de tekst van het lied had Bilal A. "geen optie", omdat hij in armoede leefde en werd "gepakt door het systeem". Op Instagram post Eddyani teksten met de hashtag #freemoreno. "Al twee weken voel ik een leegte over je afwezigheid", schrijft Eddyani, "je verleden achtervolgt je al jaren door één mediazaak." 

Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd op het lied. "Hij wil gewoon stoer en gangster overkomen", lezen we op Twitter. "Besef dat er slachtoffers waren", klinkt het elders. Soufiane wordt er al tot de "men are trash" gerekend, een beschuldiging voor mannen die slecht omgaan met vrouwen.  

Lees verder onder de tweets.

Neem je verantwoordelijkheid. Geef hem vooral geen podium meer voor dit soort boodschappen. 

Zuhal Demir, federaal parlementslid voor N-VA

Ook uit politieke hoek komt er reactie. Alle partijen veroordelen het lied. Volgens federaal parlementslid voor N-VA Zuhal Demir, vroeger staatssecretaris voor Gelijke Kansen, moeten er "grenzen" worden gesteld. "Zijn publiek bestaat vooral uit pubers, meisjes, vaak ook kwetsbaren. Aan hen vraagt hij nu om die kinderverkrachting en die loverboypraktijken te relativeren. Dat vind ik ziekelijk", zegt Demir.

"Ik wil dat organisatoren van festivals en televisiezenders weten welke boodschap ze promoten", zegt Demir. "Soufiane wordt op handen gedragen. Neem je verantwoordelijkheid. Weet welke boodschap hij brengt. Duid die man aan bij kinderen. En geef hem vooral geen podium meer voor dit soort boodschappen. Daar wil ik een debat over." Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten toont zich kritisch: "‘Amigo’ Eddyani, je boodschap is fout", schrijft ze op Twitter. "Zo ga je niet met meisjes en vrouwen om."

Ook vicepremier en minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) veroordeelt "ten stelligste" het lied van Eddyani. "De praktijken van tienerpooiers zijn een onderbelicht, maar erg groot probleem. De slachtoffers zijn kwetsbare meisjes, vaak nog zeer jong, die in de prostitutie worden gedwongen. Daar kan dus op geen enkele manier de verdediging voor worden opgenomen."

"Hij zou dat bereik beter inzetten om de problematiek onder de aandacht te brengen, in plaats van tienerpooiers te verdedigen", aldus Peeters. "Hij zou daarom beter zelf eens gaan praten met de slachtoffers van deze prostitutie. Dan zou hij beseffen dat er absoluut geen begrip op te brengen is voor tienerpooiers." Dat voorstel wil voorzitter van SP.A John Crombez in de praktijk omzetten. Hij zal de rapper effectief uitnodigen om met enkele slachtoffers te gaan praten. “Het is schandalig dat rappers met veel jonge fans gruwelijke misdaden als tienerprostitutie verheerlijken en goedpraten", zegt Crombez. 

VRT reageert: “Nummer is niet bij ons te horen”

"Het nummer "Amigo" draaien we op dit moment niet, en we zijn ook niet van plan om dat te doen", klinkt het bij de VRT Communicatiedienst. "Het is op geen enkele van onze zenders te horen, en dat blijft zo. Verder blijven we de zaak rond Eddyani opvolgen."

In haar Facebookbericht over deze zaak deelde Demir ook een gerichte sneer uit richting jongerenzender Ketnet. Ze schrijft daarin dat Ketnet Eddyani promoot en zo zijn negatieve boodschap passief ondersteunt. "De chronologie van Zuhal Demir klopt niet. Het is al een jaar geleden dat Soufiane Eddyani te zien was op het "Gala van de Gouden K's". Op die jaarlijkse awardshow van Ketnet heeft hij inderdaad een prijs uitgereikt", zegt Maarten Janssen, netmanager van Ketnet.

"In dezelfde periode is hij te zien geweest in ons jeugdjournaal "Karrewiet", naar aanleiding van het grote YouTubesucces van één van zijn vorige nummers. Een lied waar trouwens niets verkeerds aan was. Recent is hij niet meer door Ketnet opgevoerd."

Soufiane Eddyani: "Ik wil jongeren net op het rechte pad houden met mijn lied"

De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani heeft intussen via een schriftelijke reactie gereageerd bij VRT NWS. Hij zegt onder meer dat hij met zijn lied jongeren net op het rechte pad wil houden. Zijn volledige reactie kan u hier lezen.

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen