Videospeler inladen...

Correspondent Stefan Bos in Hongarije: "Slavenwet is maar de vonk van het vuur, ook protest over andere thema's"

Gisterenavond zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, om te protesteren tegen de veelbesproken slavenwet. Het is al enkele weken onrustig, en die onrust heeft zich volgens correspondent Stefan Bos uitgebreid naar andere thema's. "Mensen vragen meer mediavrijheid en minder inmenging van het regime, en dat niet enkel meer in de hoofdstad", zegt hij in "De ochtend".

De veelbesproken slavenwet houdt in dat werkgevers aan hun werknemers elk jaar mogen vragen om 400 overuren te presteren, zonder dat ze daar meteen voor vergoed worden. Dat zou maar één keer om de drie jaar moeten. "Volgens de Hongaarse regering zijn hierover goede afspraken gemaakt tussen werkgevers en werknemers, maar vakbonden en critici van het regime spreken dat resoluut tegen. Volgens hen worden mensen zodanig onder druk gezet, dat er wel degelijk sprake is van een slavenwet", zegt Bos.

De slavenwet is volgens Bos intussen maar één van de aanleidingen van het protest. "Dat is maar de vonk van het vuur, want die wet is vorige maand al aangenomen. Mensen vragen ook meer mediavrijheid, en vrijheid van de rechtbanken. Er is veel bezorgdheid over het plan om rechters in corruptiezaken en zaken over mishandeling door de politie te laten aanstellen door de Hongaarse minister van Justitie. Een zoveelste teken van de enorme inmenging van premier Orban en zijn regering in het dagelijkse leven van de Hongaren. Orban laat tijdens de demonstraties trouwens ongegeneerd bussen met mensen aanvoeren die hem toejuichen."

De protesten in Hongarije breiden zich ook letterlijk uit. "Hongaren komen niet enkel meer in Boedapest op straat, maar ook elders, in kleinere steden. Ze manifesteren vaak in de bittere kou en de sneeuw. Interessant hierbij is dat er ook protest is in de regio's waar de regerende Fidespartij sterk staat. Nochtans vrezen veel mensen om hun job te verliezen, als ze protesteren."

In aanloop naar de Europese verkiezingen komen deze protesten premier Orban écht slecht uit.

Correspondent Stefan Bos

Vakbonden en oppositie hebben de regering Orban een ultimatum gesteld: verandert er niets, dan volgt er op 19 januari een nationale staking. "Ik verwacht niet dat Orban de slavenwet gaat intrekken, of zijn beleid gaat bijsturen. Hij wil laten zien wie de sterkste is. Als die nationale staking er komt, en breed gedragen wordt, dan zit hij wel met een probleem", aldus Bos. "Met de Europese verkiezingen komt dit hem niet goed uit, want hij wil per se dat de populisten het over heel Europa goed gaan doen. Dus deze protesten kunnen nog een staartje krijgen."

Beluister het volledige gesprek met Stefan Bos in "De ochtend"

Herbekijk hieronder de reportage die "Terzake" onlangs maakte over het protest in Hongarije.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal 1":

Videospeler inladen...

Meest gelezen