Videospeler inladen...

Kan Belfius in april naar de beurs? "Bankaandelen zijn in 2018 met 30 procent in waarde gedaald" 

Een opvallende uitspraak van vicepremier Kris Peeters (CD&V) deze middag in "Het Journaal". Hij wil blijven "vechten" om de Arco-gedupeerden te kunnen vergoeden. Om dat te betalen, moet de bank Belfius voor een deel naar de beurs. "Er is daarvoor een mogelijkheid rond april", beweert Peeters. Hoe realistisch is dat plan? Financieel econoom bij KBC Tom Simonts maakt drie bedenkingen. 

Dinsdag 24 juli 2018. De regering bereikt een groot akkoord over verschillende zware politieke dossiers waaronder de vergoeding van Arco-gedupeerden. 800.000 mensen die hun geld zagen verdwijnen toen de bank Dexia (nu Belfius) ten onder ging, zouden 40 procent van hun inleg terugkrijgen. Om dat te kunnen betalen, moest een pot van 600 miljoen worden aangelegd.

Belfius moet daar de grootste bijdrage voor leveren, onder andere met het geld dat wordt verdiend door de bank voor een deel naar de beurs te brengen. In september werd dat nog eens uitgesteld, want de beurs deed het niet goed. Intussen is de regering gevallen en leek een oplossing veraf. Tot vicepremier Kris Peeters vanmiddag opnieuw de hoop uitte om de Arco-spaarders toch te vergoeden. "De vraag is nu of we Belfius op de beurs kunnen brengen", zegt Peeters. "Er is daarvoor een mogelijkheid rond april." Campagnetaal in aanloop van de verkiezingen, of komt er effectief schot in de zaak? Financieel econoom bij KBC Tom Simonts maakt drie bedenkingen. 

1. Hoe gaat het met de beurs?

"Het is altijd mogelijk om eender wat, op eender welk moment, aan elke prijs naar de beurs te brengen", zegt Simonts duidelijk. "Ik kan mijn auto ook altijd tweedehands verkopen. De vraag is dan of je als verkoper nog blij bent met de prijs die je dan krijgt."

Bankaandelen zijn over heel 2018 ongeveer met 30 procent gedaald. De waarde die je vandaag krijgt voor een bankaandeel, is dan ook lager dan negen maand geleden.

Tom Simonts, econoom bij KBC

Of Belfius nu nog een goede prijs oplevert, valt te betwijfelen. "Bankaandelen zijn over heel 2018 ongeveer met 30 procent gedaald, meer dan andere aandelen", aldus Simonts. "En de Benelux doet het dan nog relatief goed, in vergelijking met Deutsche Bank, voor wie een fusie dreigt, en de Italiaanse banken die nog worstelen met de crisis van tien jaar geleden", vertelt de econoom. "De rentetarieven zijn ook gezakt. Dat is een belangrijke inkomst voor een bank. De waarde die je vandaag krijgt voor een bankaandeel, is dan ook lager dan negen maanden geleden." Opvallend, want in april vorig jaar stelde Peeters de beursgang van Belfius nog uit, ook al was het beursklimaat objectief beter.

Kan de situatie op de beurs nog keren voor april? "Dat is onmogelijk te voorspellen", zegt Simonts. "De rentes zitten nog steeds in een dalende trend. De voorbije maanden zijn aandelen en zeker bankaandelen onderhevig aan grote schokken en die kunnen zeker nog een hele tijd aanhouden. Het kan dus perfect zijn dat de beurs tegen april twintig procent lager, of twintig procent hoger staat. Daar spelen Trump en Brexit zeker een rol."

2. Hoeveel zekerheid zullen nieuwe aandeelhouders hebben?

Stel dat het parlement toch beslist om de bank naar de beurs te brengen, dan moeten de Belfius-aandelen nog altijd verkopen. "De nieuwe aandeelhouders moeten zeker zijn dat ze geen kosten moeten maken voor Arco-gedupeerden, die nog niet bekend zijn op het moment dat ze hun aandelen kopen", zegt Simonts. "Als aandeelhouder wil je geen onverwachte uitbetaling aan een derde partij, want dan loop je het risico om je kapitaal te zien verdwijnen."

De nieuwe aandeelhouders moeten zeker zijn dat ze geen kosten moeten maken voor Arco-gedupeerden, die nog niet bekend zijn op het moment dat ze hun aandelen kopen.

Tom Simonts, econoom bij KBC

Die zekerheid hebben de nieuwe aandeelhouders van Belfius voorlopig niet. Sommigen geloven namelijk dat Europa niet akkoord zal gaan met de vergoeding voor Arco-coöperanten. Dat kan namelijk worden gezien als staatssteun. Volgens Peeters is dat probleem van de baan door een arrest van het Gerecht van de Europese Unie. Maar daarover zijn de meningen verdeeld. 

3. Kan je een bank naar de beurs brengen in lopende zaken?

En dan is er nog de politieke vraag: kan een regering in lopende zaken een bank zomaar naar de beurs brengen? "Het zomerakkoord maakt de weg vrij voor die beursgang, ook in lopende zaken", zegt Simonts. Maar daarvoor is er wel een meerderheid nodig in het parlement, met bijvoorbeeld de steun van oppositiepartij N-VA.

Verschillende bronnen bereiken onze redactie dat het niet eenvoudig zal zijn om een meerderheid te vinden. Bovendien wordt het parlement 40 dagen voor de verkiezingen (halfweg april) ontbonden. Op dat moment is een beslissing niet meer mogelijk. "Vlak voor de nieuwe verkiezingen, in lopende zaken, ga je dat nu nog klaarspelen?", vraagt ook Simonts zich af. 

Meest gelezen