Protest tegen veldrit op campus VUB loopt op sisser af

Het studentenprotest tegen de internationale veldrit op de campus van de VUB en de ULB in Brussel heeft tijdens de wedstrijd weinig voeten in de aarde gehad. "Het moet een minderheid geweest zijn", zegt veldritorganisator Christoph Impens.

De studenten vonden het niet kunnen dat de veldrit georganiseerd wordt midden in de blok. Ze dienden een petitie in met 1.200 handtekeningen, stuurden twee brieven naar de rector en studeerden in de loop van de maand december massaal samen in de gebouwen van het rectoraat, als protest.

Charlotte Verheyden van het studentenplatform Blijf Van Onze Blok verklaart: "Van in het begin gingen we niet akkoord met de beslissing. De VUB legt haar prioriteiten verkeerd. Dit is een marketingstunt op het verkeerde moment, waarin wij als studenten nooit zijn gehoord. Het is blokperiode, de examens beginnen, we moeten alle rust en ruimte krijgen om te studeren."  

Organisator begrijpt commotie

Veldritorganisator Erwin Vervecken toont in "De ochtend" begrip voor het protest en belooft om er in de toekomst rekening mee te houden. "Wij dachten als organisator dat dit net de beste periode was om een cross te organiseren op de terreinen van de universiteit, omdat de campus in de kerstperiode 14 dagen gesloten is."

Impens zegt dat er rekening is gehouden met de studenten. "Toen de VUB en de ULB ons gevraagd hadden om een veldrit te organiseren, wisten we dat we midden in de blok zouden zitten. Daarom is er een massablok georganiseerd. 500 studenten kunnen er studeren in een warme ruimte mét koffie en koffiekoeken."

Van het protest was tijdens de wedstrijd in ieder geval weinig te merken. "Dat moet een minderheid geweest zijn", denkt Impens. "We hebben het parcours zo vlot en zo stil mogelijk proberen op te brouwen. En tijdens de cross staat het geluidsinstallatie van de speaker stiller dan normaal."

VUB

Ook VUB-rector Caroline Pauwels begrijpt de tegenkanting: "Tuurlijk wel, maar we houden rekening met de studenten. Toen de beslissing voor het evenement was genomen, hebben we direct gekeken hoeveel studenten vorig jaar op de campus verbleven om te studeren. Dat waren er 461, wel, dat aantal plaatsen is vandaag ook vrijgemaakt. We garanderen dus dat wie dat wil, ook zal kunnen studeren op de campus."

Er zijn genoeg plaatsen voorzien voor studenten die in alle rust willen studeren op de campus

Caroline Pauwels, rector VUB

Pauwels zegt dat de VUB eigenlijk andere katjes te geselen heeft: "Ik denk maar aan de massablok, dat samen studeren, dat is een tamelijk nieuw fenomeen en het baart ons zorgen om genoeg ruimtes te vinden. Ook denken we over hoe we de studenten volgend jaar tijdens de kerstblok kunnen laten eten op de campus. Ik denk dat allemaal structureler is dan de cross. Maar we zijn we trots dat die veldrit bij ons plaatsvindt, het is toch voor het eerst dat Brussel zoiets kan ontvangen. En ik kan je zeggen dat er studenten zijn die wél blij zijn met de komst van de veldrijders."

Dat bleek ook uit het spandoek van de West-Vlaamse studentenvereniging Westland die de wedstrijd warm onthaalde in het eigen dialect: "Westland hroet de cross".

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen