Franse agent onder vuur die relschoppers in het gezicht slaat

In Frankrijk is ophef ontstaan over videobeelden waarop te zien is hoe een politieagent verschillende mensen in elkaar slaat tijdens een betoging van gele hesjes in de Zuid-Franse stad Toulon. Het gaat om een hooggeplaatste divisiecommandant, die 400 manschappen onder zich heeft. De departementsprefect van de Var heeft een onderzoek gevraagd bij de algemene inspectie van de Franse politie (IGPN).

De agent is al 34 jaar in dienst bij de Franse politie en werd enkele weken geleden zelfs onderscheiden met het légion d'honneur. Zaterdag doken beelden van hem op waarop te zien is hoe hij een man hardhandig aanpakt tijdens een betoging van gele hesjes in Toulon. De man in kwestie draagt geen geel hesje en staat tegen een muur terwijl de agent hem verschillende keren in het gezicht slaat, tot enkele collega's ingrijpen.

Volgens een bron binnen het dossier was de man geen betoger maar maakte hij deel uit van een groep van een vijftigtal relschoppers. Bovendien zou hij een afgebroken flessenhals in de hand hebben gehad.

Wat verder in de video is te zien hoe dezelfde agent een geel hesje slaat terwijl die tegen een voertuig gedrukt staat, waarna hij ook kort nog een andere betoger aanvalt.

"Proportioneel"

Volgens het gerecht valt de agent niets te verwijten. Het geweld dat hij gebruikte was "proportioneel met de bedreiging", zegt de procureur van Toulon, omdat hij een gebroken fles bij had. De agent zelf reageerde zondagochtend in de pers. Volgens hem heeft hij de relschopper eerst op de hand geslagen zodat hij de fles zou loslaten, maar omdat hij niet zeker was dat dat gelukt was, heeft hij hem nog twee keer geslagen, verklaarde hij. Er wordt voorlopig geen gerechtelijk onderzoek naar hem geopend.

De prefect van het Zuid-Franse departement Var heeft intussen wel een onderzoek gevraagd van de IGPN, de Franse politie-inspectie. "In het kader van mijn administratieve verantwoordelijkheden, heb ik de IGPN gevraagd een onderzoek te openen zodat we het nodige licht kunnen laten schijnen over de verdenkingen van politiegeweld in Toulon", tweette Jean-Luc Videlaine zondagavond.

Meest gelezen