Belgische film "Girl" grijpt naast Golden Globe

Niet "Girl", de debuutfilm van de Belgische regisseur Lukas Dhont, heeft de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film gekregen, wel "Roma" van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón. Die kreeg bovendien ook de prijs voor beste regie.

Dat "Girl", de film van Lukas Dhont over een 15-jarige transgender ballerina, het moest afleggen tegen "Roma" was enigszins verwacht. "Roma", van Alfonso Cuarón, is een zwart-witfilm over het leven van een dienstmeisje in het Mexico van de jaren zeventig. 

Alfonso Cuarón won met "Roma" ook in de categorie beste regie. Hij was daarnaast genomineerd voor de prijs voor beste scenario, maar die ging uiteindelijk naar "Green book".

In de categorie voor beste niet-Engelstalige film waren naast "Roma" en "Girl" ook "Shoplifters" van Japanner Hirokazu Koreeda, "Capernaum" van de Libanese Nadine Labaki en "Never look away" van Duitser Florian Henckel von Donnersmarck genomineerd.

Filmexpert Ward Verrycken legt in de video hieronder uit waarom 2018 het jaar was van "Girl":

Geen geluk voor andere Belgische kanshebbers

Er waren nog andere Belgische kanshebbers in de running: in de tv-categorieën was "The alienist" twee keer genomineerd, een historische thrillerreeks die geregisseerd en geproduceerd is door de Vlaming Jakob Verbruggen. Maar ook daar ging de prijs naar andere series.

En dan was er ook nog  een nominatie voor beste bijrol voor Timothée Chalamet in "Beautiful boy", het Hollywood-debuut van Felix van Groeningen. Maar die Golden Globe ging naar Mahershala Ali uit "Green book".

Meest gelezen