Videospeler inladen...

27.000 studeerplaatsen op diverse locaties om samen de blok te doorstaan, bekijk op de kaart waar u overal terechtkan

Het is al enkele jaren een trend dat studenten samen willen studeren. Niet meer alleen thuis of op kot maar samen in de bib of andere lokalen van hogescholen en universiteiten. Ook bedrijven hebben die tendens opgemerkt en springen mee op de kar. Vooral in de stad Antwerpen en in de buurt van de hogeschool Thomas More in Mechelen en de Kempen bieden ze de blokkende studenten heel wat ruimte en een inkijk in het bedrijf. De studenten worden in de watten gelegd, het zijn tenslotte de werknemers van morgen. In totaal zijn er ruim 27.000 studeerplaatsen op de diverse locaties.

Per stad lijsten we de voornaamste plekken op waar studenten samen kunnen studeren. Bekijk het op de interactieve kaart. Lees daaronder het artikel.

Blok around the clock, van ’s morgens vroeg tot middernacht zie je studenten voorovergebogen zitten over hun computer en cursussen. Hogescholen en universiteiten spelen in op de almaar stijgende vraag naar studeerruimte. Uit een rondvraag van onze redactie blijkt dat de Vlaamse onderwijsinstellingen in de grootste studentensteden fors investeren in studeerplaatsen. Tafels en stoelen in bibliotheken, studentenrestaurants, leeszalen en andere stille ruimtes zijn gegeerd. Via online inschrijvingssystemen krijg je toegang tot die plekken en aan de grote universiteiten zie je ook live of en waar er vrije plaatsen zijn.

Bij Gate 15, het Antwerpse huis van de student, vonden ze dat niet genoeg. Ze zijn op zoek gegaan naar bedrijven en organisaties die studenten willen huisvesten tijdens de blok- en examenperiode.

“We zijn op zoek naar comfortabele plaatsen waar studenten in alle rust kunnen studeren. Waar ze studenten een warm welkom bieden, minstens water geven en als het kan ook wat extra’s zoals een bijzondere ligging,  een goede technologische uitrusting en ruimte om te ontspannen”, zegt Veerle De Simpelaere van Gate 15. 

LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY

We zijn op zoek naar comfortabele plaatsen waar studenten in alle rust kunnen studeren

Veerle De Simpelaere van Gate 15

Verspreid over de stad Antwerpen zijn er 520 studeerplekken op 22 locaties, onder de noemer STUDY 360 terug te vinden. Daarbij onder andere ook de grootste containerbehandelaar in de haven van Antwerpen PSA. 23 studenten kunnen er van 6 uur ’s morgens tot 21.30 uur terecht in de opleidingszaal. Die wordt 7 weken lang exclusief voorbehouden voor studenten. Een flink engagement. “Wij zien dit als een investering voor de toekomst,” zegt de verantwoordelijke corporate communication Caroline Creve, “we geven geen bedrijfspresentaties en stellen geen voorwaarden aan de studenten. Door hier te studeren, leren ze het bedrijf een beetje kennen en snuiven ze de sfeer op. We hopen dat daar iets van blijft hangen als ze beginnen te solliciteren zodra ze zijn afgestudeerd. Misschien denken ze eraan om bij ons een baan te zoeken.”

Stilte, een comfortabele studeerplek en een prachtig uitzicht: dat vinden studenten die bij containerbehandelaar PSA op het Eilandje in Antwerpen komen blokken. Vanaf 6 uur 's morgens kunnen ze hier terecht. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Floor Adriaensens studeert Sociaal Werk aan de AP Hogeschool in Antwerpen, vlakbij PSA. Het is al de derde blokperiode dat ze hier neerstrijkt. Met resultaat, want ze was geslaagd vorig jaar én omdat ze het bedrijf kende, vroeg en kreeg ze er een stageplaats.

Jobs, jobs, jobs

Bij de stad Antwerpen winden ze er geen doekjes om: de komende jaren moeten er heel wat jobs ingevuld worden. Jobs waarvoor weinig kandidaten zijn en er dus een bikkelharde concurrentiestrijd woedt tussen werkgevers zoals architecten, chauffeurs met rijbewijs C, toezichters en redders. Daarom is het volgens bedrijfsdirecteur personeel Goele Haest zaak om zich snel voor te stellen als een potentiële en aantrekkelijke werkgever aan jongeren.

Op de negende verdieping van Den Bell, het grootste administratieve centrum van de stad Antwerpen, is er plaats voor 20 studenten. Een prachtig uitzicht op de stad, deskbikes (de kantoorvariant van een hometrainer) om actief te pauzeren, een bedrijfsrestaurant en gratis water, koffie en thee moeten de studenten motiveren om te studeren. “We overwegen om hen sollicitatietips en/of –training te geven en wie weet krijgen ze in de toekomst de kans om in ons selectiecentrum proeven af te leggen voor openstaande jobs.”

Win-winsituatie

Aan de Thomas More hogeschool in Mechelen kregen de studenten van de opleiding Business Management de opdracht om op zoek te gaan naar externe partners die studeerplekken ter beschikking willen stellen. Een win-win situatie heet dat dan, de studenten leren heel wat bedrijven en organisaties kennen en de andere hogeschoolstudenten krijgen er aantrekkelijke plaatsen bij.

Zo kan je in Mechelen onder andere studeren in recreatiedomein De Nekker, twee moskeeën, Technopolis en verschillende lokalen van de stad. Een IT-bedrijf nam zelf contact op met de hogeschool en bood tien studeerplaatsen aan. Zij zoeken ook actief naar nieuw talent en bieden dagelijks een half uur gratis professioneel advies aan. Daar betaal je anders veel geld voor.

Victoriano Moreno

En de studenten?

Die denken vooral aan hun volgende examen, studeren met hun vrienden op een plaats die comfortabel is en vlot bereikbaar. Dat ze ooit zouden kunnen werken op de plaats waar ze vandaag studeren, daar staan de meesten nog niet bij stil. 

Beluister het gesprek met Hilde Mertens in "De ochtend":

Meest gelezen