Boksers en slaande agenten: sociale media tonen geweld van en tegen "gele hesjes"

Het geweld in de marge van de zaterdagbetogingen blijft Frankrijk beroeren. De regering is het geweld beu en denkt aan forse maatregelen. De "gele hesjes" klagen dan weer over agenten die hun boekje te buiten gaan.

Een gewezen topbokser deelde zaterdag in Parijs rake klappen uit aan een paar agenten.  Eén van hen is twee weken werkonbekwaam. De betogingen van de gele hesjes worden dan wel kleiner (afgelopen zaterdag waren er in heel het land officieel 50.000 manifestanten), maar het geweld in de marge wordt niet minder heftig. 

De gewezen beroepsbokser Christophe D, heeft zich intussen bij de politie aangegeven. Hij was in 2007-2008 nog kampioen van Frankrijk bij de halfzwaargewichten. Zaterdag haalde hij ook uit naar een agent die al tegen de grond lag, "iets wat een echte bokser niet doet". Hij zal voor de rechter moeten komen. Alleen al het voorbije weekend weer zijn er 280 opgepakt, de meesten worden na korte tijd weer vrijgelaten. Maar meer dan 200 hesjes en relschoppers zitten al in de cel.

Naar een betogingsverbod voor hooligans?

De politiebonden zijn het beu dat agenten als boksbal dienen. En de regering heeft oren naar die verzuchtingen. Eerste minister Eduard Philippe kondigt maandagavond op TF1 nieuwe maatregelen aan.

Zo zouden de politiebonden graag een "betogingsverbod" zien. Mensen die al een veroordeling voor geweld hebben opgelopen, worden dan niet meer op publieke manifestaties toegelaten. Een beetje zoals een hooligan een stadionverbod opgelegd krijgt dus. Verschillende ministers hebben al duidelijke taal laten horen: er moet iets gebeuren.

Tegen ultra-geweld moet ultra-streng worden opgetreden

minister Darmanin

In de marge van de betoging in Parijs zijn betogers er overigens in geslaagd de deur van de woordvoerder van de regering, Benjamin Griveaux, in te beuken. Ze kwamen dus - letterlijk - wel heel dicht bij de macht.

Voor president Emmanuel Macron en zijn regering lijkt het moment van de deemoed en de toegevingen voorbij. Nu geldt de politiek van de harde lijn. De "brave" gele hesjes zien het ongetwijfeld met lede ogen aan, hun boodschap is de jongste dagen meer en meer ondergesneeuwd geraakt door de focus op het geweld.

Er is overigens niet alleen geweld tégen de instellingen en de politie. Ook de politie zelf slaat hard toe. Zo zijn op sociale media tal van incidenten te zien waarbij agenten betogers aanpakken, met althans op het eerste gezicht overdreven machtsvertoon.

Eén voorbeeld daarvan was zaterdag in Toulon. Een hooggeplaatste agent (divisiecommissaris) pakte daar verschillende manifestanten hard aan en gaf hen klappen in het gezicht.

De commandant in kwestie had net de hoge onderscheiding van het "Légion d'honneur" gekregen. Dat lokte cynische commentaren uit op Facebook. "Zo ziet eerbaar gedrag er tegenwoordig dus uit in Frankrijk" was te horen. Er loopt een onderzoek.

De agent in kwestie voert aan dat het niet om gewone betogers ging, maar om relschoppers met slechte bedoelingen - eentje had zelfs een flessenhals in de hand. Het neemt niet weg dat de commandant - die met naam en toenaam op (sociale) media opduikt - het symbool dreigt te worden van de verziekte relatie tussen een aantal Fransen en hun overheid. 

Meest gelezen