Videospeler inladen...

Britten oefenen voor de brexit: wat als vrachtverkeer in het honderd loopt?

Aan de overkant van het Kanaal is een oefening gehouden om na te gaan hoe vlot vrachtwagens de haven van Dover kunnen bereiken als er door de brexit opstoppingen zouden ontstaan. Maar de brexitoefening was geen succes.

Wat met het vrachtverkeer na 29 maart, als de brexit een feit is? Zullen vrachtwagens dan nog de haven van Dover kunnen bereiken als het verkeer wordt afgeremd door tijdrovende douaneformaliteiten? En als er reusachtige files ontstaan, wat dan?

Om op die vragen een antwoord te krijgen, werd in Dover een oefening gehouden. De kleine en amper gebruikte luchthaven Manston Airport zou als parkeerterrein dienen om de autoweg te ontlasten als er monsterfiles zouden ontstaan.

De proef moest aantonen of dat vlot zou lopen, maar er kwamen bedroevend weinig vrachtwagens opdagen om dat goed te testen. De test werd dus een maat voor niets.  "Tijdverlies, denk ik persoonlijk", was de reactie van een trucker. "Maar wat moet gebeuren, zal gebeuren, hé?"

Bekijk hieronder het verslag over de brexitoefening in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen