Dendermonde gaat op zoek naar de Vier Heemskinderen

Op de nieuwjaarsreceptie van de stad Dendermonde werd de gloednieuwe site van de Ros Beiaardommegang voorgesteld. Nu kan het aftellen echt beginnen. Vanaf donderdag is het nog maar 500 dagen wachten. Zoals steeds kan de ommegang niet doorgaan zonder de Vier Heemskinderen. Die zullen het komende jaar dus gezocht worden.

De voorbereidingen lopen al een tijdje, de sponsors zijn gevonden en de werkgroepen zijn opgestart. Dendermonde is klaar voor de volgende editie van de Ros Beiaardommegang, op vrijdag 24 mei 2020. Dat is een evenement dat om de tien jaar plaatsvindt. Er trekt dan een houten ros door de straten van Dendermonde. Dat paard wordt gedragen door een gilde van dragers. En op de rug zitten vier kinderen. De Vier Heemskinderen.

Het is nog meer dan een jaar wachten, maar toch stond de nieuwjaarsreceptie in het teken van het Ros Beiaard. “We hebben de nieuwe website gelanceerd op onze nieuwjaarsreceptie”, vertelt burgemeester Piet Buyse. “Daarop kan je terugkijken op de voorbije edities. Maar er is meer. Er zijn ook gadgets te koop.”

Zoektocht naar de Vier Heemskinderen

Op de rug van het Ros Beiaard zitten volgens de traditie Vier Heemskinderen. Iedere tien jaar moet de stad op zoek naar deze vier kinderen. En die moeten aan een heleboel voorwaarden voldoen. “Het moeten vier broers zijn die achter elkaar geboren zijn”, zegt Buyse. Alle voorwaarden waar de kinderen aan moeten voldoen zijn zorgvuldig uitgeschreven. Het is een eeuwenoude traditie. “ De kinderen mogen niet te jong, maar ook niet te oud zijn. Als ze te oud zijn, dan zijn ze ook groot en zwaar. En het paard weegt al veel. Daarnaast moeten de kinderen én de ouders geboren zijn in Dendermonde.”

Bekende Dendermondenaren

Dit jaar gaat de stad op zoek naar de jongen die in aanmerking komen. Maar de keuze zal pas op het einde van dit jaar gemaakt worden. “Als je één van de Vier Heemskinderen wordt, dan ben je op slag een "BD", en bekende Dendermondenaar. De druk op de kinderen wordt dan heel groot. Daar moeten we voorzichtig mee omgaan.” Komende donderdag is het nog maar 500 dagen wachten voor het Ros Beiaard van stal wordt gehaald.

kasto80

Meest gelezen