Videospeler inladen...

Psychiater Dirk De Wachter: "Franse schrijver Michel Houellebecq vat de tijd"

Psychiater Dirk De Wachter las de nieuwe roman “Sérotonine” van de omstreden Franse schrijver Michel Houellebecq. Daarin schrijft hij over de woede van het Franse platteland en het lot van een depressieve man. "Het gaat altijd over de onmogelijkheid om liefde te vinden," analyseert De Wachter.

Psychiater en schrijver Dirk De Wachter was vorige week in Parijs en slaagde erin om een exemplaar van “Sérotonine” al voor de officiële verschijningsdatum te pakken te krijgen, “onder de toonbank”. Parijs was in de ban van een Houellebecq-hype, vertelt De Wachter in “De afspraak”.

Een vriendelijke, aangename man

De Wachter is al lang een bewonderaar van het werk van Michel Houellebecq en had het geluk eens door hem te worden uitgenodigd. “In tegenstelling tot zijn imago is hij een vriendelijke, aangename, verwelkomende man.”

“Sérotonine” is de neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons goed voelen, het zogenoemde gelukshormoon. Het hoofdpersonage van de gelijknamige roman worstelt met een depressie en krijgt antidepressiva voorgeschreven, met als gevolg dat zijn libido verdwijnt.

Het verlangen vastgepakt te worden

“Daar gaan al zijn boeken over,” zegt Dirk De Wachter, “over de onmogelijkheid om de liefde te vinden. Als je onder het cynisme en de zwartgalligheid kunt duiken, dan is er altijd weer het verlangen naar hechting, liefde, duurzaamheid, voorspelbaarheid. Naar vastgepakt worden.”

In een concurrentiële samenleving wordt voor elkaar zorgen een probleem

Houellebecq wijst hier op een probleem van onze maatschappij, zegt De Wachter. "Het zorgen voor elkaar dreigt een probleem te worden in een samenleving die vooral inzet op het individuele, het ikkige en het concurrentiële. Ik ben het met hem eens wat die analyse betreft, hoewel ik wel hoopvoller ben.”

De auteur wordt een visionair genoemd, omdat hij als het ware het protest van de gele hesjes voorspelde in zijn boek "Sérotonine" (dat af was voor de manifestaties begonnen). Ook in andere romans liep hij vooruit op gebeurtenissen, zoals terreuraanslagen. 

Een kwetsbare mens die voelt wat anderen nog niet voelen

"Houellebecq is nors, maar dat is maar de defensieve buitenkant. Eigenlijk is hij een kwetsbare mens en hij voelt heel goed aan wat andere mensen nog niet voelen. Hij loopt een beetje voorop. Dat is bijzonder. Het maakt van hem een groot schrijver, die de tijd vat," besluit Dirk De Wachter.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Dirk De Wachter in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen