Kardinaal Philippe Barbarin wacht op de start van zijn proces
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Franse kardinaal staat terecht omdat hij kindermisbruik van priester toedekte

"Ik heb nooit iets willen verbergen, ik heb zeker deze gruwelijke feiten niet willen toedekken", dat heeft de Franse kardinaal Philippe Barbarin gezegd toen hij voor de correctionele rechtbank van Lyon verscheen. De kardinaal staat in Frankrijk terecht, samen met vijf andere personen, voor het niet aangeven van gevallen van seksuele geweldpleging.

De zaak barstte drie jaar geleden los. De 68-jarige aartsbisschop van Lyon ontkende meteen de feiten die hem ten laste werden gelegd, en wilde hooguit toegeven dat hij misschien beoordelingsfouten had gemaakt.

"Ik heb in het verleden misschien niet altijd de beste en de meest geschikte woorden gebruikt", zei hij vandaag op de eerste dag van zijn proces.

Ik heb in het verleden misschien niet altijd de beste en de meest geschikte woorden gebruikt

Philippe Barbarin

De feiten gaan over het misbruik van priester Bernard Preynat tussen 1986 en 1991. Die vergreep zich toen aan jonge scouts uit de streek. In 2016 werd de zaak zonder gevolg geklasseerd, maar de slachtoffers spanden een nieuwe zaak aan tegen de kardinaal en vijf andere medewerkers van zijn bisdom. De klagers verwijten Barbarin, dat hij de priester in functie heeft gehouden tot in 2015 terwijl er aanwijzingen waren dat hij al vele jaren minderjarigen had misbruikt.

Een van de slachtoffers, Alexandre Dussot Hezez, zei aan France Info: "dat we eindelijk de waarheid zullen horen over het mechanisme achter het verzwijgen."

We zullen eindelijk de waarheid horen over het mechanisme achter het verzwijgen

Slachtoffer

De verdediging mikt op procedurefouten. Zo had een advocaat het over een "showproces" en de vroegere secretaris van de kardinaal Pierre Durieux, die ook terecht staat, spreekt van een "heksenjacht".

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen