Videospeler inladen...

De Globes: "Green book" en "Bohemian rhapsody" zijn de grote winnaars, een mindere avond voor Lady Gaga

"Green book" en "Bohemian rhapsody" zijn de grote winnaars geworden van de Golden Globes, de belangrijkste film- en tv-prijzen na de Oscars en Emmy's. "Green book" werd gekroond tot beste komedie/musical, "Bohemian rhapsody" werd -na negatieve kritieken- verrassend beste drama. De avond draaide voor Lady Gaga op een kleine teleurstelling uit. Zij verzilverde slechts 1 nominatie voor "A star is born" en de film zelf greep naast de hoofdprijzen.  

"Green book", een roadmovie over racisme begin jaren 60,  kaapte drie globes weg: die voor beste komedie/musical, acteur in bijrol (met Mahershala Ali, foto onder) en scenario. 

De film "Bohemian rhapsody", de ode aan de legendarische Britse band Queen, won de prijs voor beste drama en hoofdrolspeler Rami Malek, die frontman Freddie Mercury vertolkt, mag zich beste acteur in een dramafilm noemen. Malek bedankte op het podium Queen-leden Brian May en Roger Taylor. "En bedankt Freddie Mercury, voor de rol van mijn leven. Deze is voor jou, kanjer!"  

Onze filmexpert Ward Verrijcken merkt in "De ochtend" op Radio 1 op dat de Globes films soms raar verdelen. ""Bohemian rhapsody" is écht wel een muzikale film en die wint dan in de categorie drama, terwijl "Green book" is vrij dramatisch en wint als beste komedie."

2019 Invision

Bedankt Freddie Mercury, voor de rol van mijn leven

Rami Malek
Rami Malek geflankeerd door Brian May en Roger Taylor.

Glenn Close palmt de zaal in met speech

Voor Lady Gaga eindigde de avond ietwat in mineur, want de popzangeres/actrice was een van de gedoodverfde winnaars maar wist slechts 1 (kleinere) nominatie te verzilveren. Ze moest genoegen nemen met de Globe voor beste originele nummer voor "Shallow" en het was Glenn Close die werd uitgeroepen tot beste actrice in een dramafilm. Close kreeg die eer voor haar puike prestatie in "The wife". 

We hebben onze partner en onze kinderen, en we moeten persoonlijke voldoening vinden

Glenn Close

Close hield een sterke speech op het podium om alle vrouwen ter wereld aan te moedigen. Ze riep op om dromen na te jagen en niet enkel op het thuisfront paraat te staan. "Vrouwen dragen zorg, dat is wat er van ons verwacht wordt. We hebben onze partner en onze kinderen, en we moeten persoonlijke voldoening vinden en onze dromen volgen. We moeten zeggen: "Ja, ik kan dat" én, "Ik zou dat mogen doen"."

Filmexpert Ward Verrijcken stelt dat veteraanactrice Close (71) nog nooit een Oscar heeft gewonnen. Een Golden Globe mee naar huis nemen kan helpen om daar verandering in te brengen, net als het geven van een mooie speech als deel van een Oscarcampagne.  

Videospeler inladen...

Oh -gezicht van de verandering- presenteert en wint

De show werd gepresenteerd door Andy Samberg en actrice Sandra Oh, de eerste Globes-presentator van Aziatische afkomst. In haar openingswoord haalde ze de "gezichten van de verandering" aan die nu te zien zijn, waarmee ze de diversiteit in de entertainmentwereld aankaartte. Het aantal gekleurde regisseurs onder de Globes-genomineerden was nog nooit zo groot met "Black panther" en "Crazy rich Asians" als voorbeelden.

"Ondanks de angst om te presenteren, heb ik toegehapt om zelf die verandering in de zaal te zien", zei Oh nog. Zij won zelf ook een (tweede) Globe voor beste actrice in een tv-drama, in "Killing Eve" meer bepaald. Haar eerste Globe nam Oh in 2006 al mee naar huis voor haar rol van Cristina Yang in "Grey's anatomy". In haar emotioneel geladen toespraak vannacht bedankte ze haar Koreaanse ouders die tussen het publiek in Beverly Hills zaten.

2019 Invision

Beste tv-drama werd "The Americans", beste tv-comedyserie "The Kominsky method" met Michael Douglas die gekroond werd tot beste acteur. Hij gaf complimentjes aan zijn "bijzondere vrouw" Catherine Zeta Jones en zijn vader Kirk, die inmiddels 102 jaar oud is. De Globe voor Douglas kwam er 49 jaar nadat hij het beeldje had gekregen voor beste mannelijke nieuwkomer. 

Een lijst met álle winnaars van de prestigieuze Globes vindt u hier.

AUDIO Onze filmexpert Ward Verrijcken analyseert de Globes zorgvuldig in "De ochtend":

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen