De Egyptische president Sisi naast Tawadros II, hoofd van de koptische kerk.
AFP or licensors

Grootste kathedraal van Midden-Oosten geopend in Egypte

Ten oosten van de Egyptische hoofdstad Caïro heeft president Abdel-Fattah al-Sisi gisteren de grootste kathedraal van het Midden-Oosten geopend. De opening viel samen met de koptische kerstavond.

De Kathedraal van de Geboorte van Christus omvat zo'n 63.000 vierkante meter en biedt plaats aan ongeveer 10.000 mensen. Bij de opening waren zo'n 3.000 gelovigen aanwezig. Na de openingsceremonie woonden ze in de nieuwe kathedraal een kerstviering bij.

AFP or licensors

Net als andere orthodoxe christenen die de juliaanse kalender (en niet de gregoriaanse) volgen, onder meer in Rusland, vieren ook de koptisch-orthodoxe christenen in Egypte immers vandaag Kerstmis. 

Grootste christelijke minderheid in Midden-Oosten

De kopten maken ongeveer 10 procent uit van de bevolking van Egypte. Ze zijn daarmee de grootste christelijke minderheid in het overwegend islamitische Midden-Oosten.

De jongste jaren zijn ze regelmatig het doelwit van aanslagen door moslimextremisten. Gisteren werd er nog een explosief gevonden in de buurt van een koptische kerk in Egypte. Een politieagent wist het onschadelijk te maken, maar kwam daarbij wel zelf om het leven. 

President Sisi zegt dat hij de christelijke minderheid wil beschermen tegen moslimextremisten. Tijdens de opening van de kathedraal verwees hij naar die van een grote moskee die op hetzelfde moment plaatsvond. Die gelijktijdige opening van beide gebedshuizen betekent een boodschap van eenheid voor de christenen en moslims in Egypte, zei Sisi. "We zijn één en zullen één blijven." 

Meer foto's van de nieuwe kathedraal:

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen