AFP or licensors

Netanyahu wil confrontatie met kroongetuigen op televisie in eigen corruptiezaak

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil de drie kroongetuigen spreken in de corruptiezaak die tegen hem loopt en die confrontatie mag op televisie gebeuren. Dat heeft Netanyahu gezegd tijdens een toespraak die live werd uitgezonden op nationale televisie. In de toespraak, die door zijn medewerkers werd aangekondigd als een “dramatische bekendmaking”, ging hij verder in tegen deze beschuldigingen. 

"Waar zijn ze bang voor? Wat hebben ze te verbergen?", dat zei Netanyahu nog in de toespraak over de ex-medewerkers die tegen hem getuigen. Netanyahu heeft tot twee keer toe een confrontatie met de kroongetuigen gevraagd, maar dat werd hem telkens geweigerd. Volgens hem verloopt het onderzoek tegen hem niet eerlijk. De premier herhaalde dat hij onschuldig is en spreekt van een "heksenjacht" tegen zijn persoon.

Concentreren op herverkiezing

Netanyahu heeft twee weken geleden besloten om de parlementsverkiezingen te vervroegen. Normaal zouden de verkiezingen eind dit jaar doorgaan, maar hij heeft ze vervroegd naar 9 april. De premier hoopt zo dat de aanklager pas na april zal beslissen of hij Netanyahu al dan niet gaat vervolgen. Zo kan de premier zich de komende maanden volledig concentreren op zijn herverkiezing. 

Drie corruptiezaken

Er lopen drie corruptieonderzoeken tegen de Israëlische premier. Netanyahu wordt ervan verdacht dure geschenken van bevriende miljardairs te hebben aangenomen. In ruil zou hij hen een belastingvrijstelling bezorgen, maar dat is niet gelukt.  

De premier zou ook een krantenuitgever hebben aangeboden om een concurrerende krant te dwarsbomen met regelgeving in ruil voor positieve verslaggeving.

Daarnaast zou Netanyahu ook Bezeq, het grootste telecombedrijf van Israël, allerlei voordelen hebben gegeven, als ze positief nieuws zouden brengen. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te beslissen over deze beschuldigingen.

Meest gelezen