AFP or licensors

Italiaanse regering steunt de Franse "gele hesjes": "Niet toegeven of verzwakken"

De twee vicepremiers van de Italiaanse regering, Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging en Matteo Salvini van de Lega, hebben hun steun uitgesproken aan de Franse "gele hesjes". 

"Gele hesjes, niet toegeven of verslappen", schrijft vicepremier Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, op de blog van zijn partij. 

"Zoals ook andere regeringen, vertegenwoordigt de Franse regering vooral de belangen van de elite en de mensen met privileges, maar niet de gewone mensen", zegt Di Maio. "Wij in Italië hebben die tendens kunnen omkeren", gaat hij voort, en hij roept de gele hesjes op hetzelfde te doen.

Hetzelfde geluid bij Matteo Salvini, kopstuk van de rechts-radicale Lega. "Ik steun de eerlijke burgers die protesteren tegen een president die tegen zijn volk in regeert", zegt Salvini, die er wel aan toevoegt dat hij het geweld van de recente manifestaties streng afkeurt.

Di Maio heeft de "gele hesjes" ook logistieke steun aangeboden. Ze mogen gebruikmaken van zijn internetplatform Rousseau om bijvoorbeeld "evenementen te organiseren" . Dat onlineplatform krijgt in Italië vaak kritiek omdat het niet transparant zou zijn en onder controle staat van het privébedrijf van Roberto Casaleggio, mede-oprichter van de Vijfsterrenbeweging en voorstander van directe democratie.

Meest gelezen