Ondergesneeuwd Oostenrijks dorp, vandaag.
AFP or licensors

Kerstvakantie duurt wat langer voor scholieren in Oostenrijk en Beieren, nog meer sneeuw verwacht

In de Oostenrijkse en Duitse Alpen blijft de sneeuwchaos voortduren. Wegen zijn versperd, het treinverkeer ligt op sommige plaatsen stil, het risico op lawines houdt aan. Voor veel scholieren in Beieren en Oostenrijk duurt de kerstvakantie wat langer: in het ondergesneeuwde gebied zijn veel scholen vandaag niet opengegaan. Vanaf morgen wordt nog meer sneeuw verwacht.

In Noord- en Midden-Oostenrijk, maar ook in de Duitse deelstaat Beieren, is sinds midden vorige week ongeveer anderhalve meter sneeuw naar beneden gekomen. Het sneeuwde niet alleen hoog in de bergen, maar ook in de valleien. 

AFP or licensors

In de streek van Salzburg werd op 2.317 meter bijna 3 meter sneeuw gemeten. Door de enorme hoeveelheid  sneeuw en het lawinegevaar zijn veel  wegen in de regio onberijdbaar. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In de deelstaat Stiermarken, waarvan Graz de hoofdstad is, moesten kinderen en jongeren vandaag niet naar school. Ook voor de meeste scholieren in het zuidelijke deel van de Duitse deelstaat Beieren duurt de kerstvakantie een paar dagen langer door de sneeuwchaos.

Drie Koningen op doortocht in Beieren, afgelopen weekend.

Nog in Stiermarken zitten 2.000 mensen, onder wie toeristen, vast in dorpen van het Sölktal. Legerhelikopters die waren uitgestuurd om lawinegevaar op te sporen, hebben hun ronde moeten staken door het slechte weer. 

Skigebied Hochkar ontruimd

Afgelopen weekend werden al drie skiërs, twee Duitsers en een Sloveen, dood teruggevonden. Vandaag werden ook twee sneeuwschoenwandelaars die sinds afgelopen weekend vermist waren, dood teruggevonden.  De twee twintigers waren jagers uit de omgeving die een controle uitvoerden van de voorzieningen op een jachtterrein en het wildvoer wilden aanvullen. Ze werden verrast door een stuiflawine.

Er wordt nog altijd gezocht naar twee vermiste skiërs. 

AFP or licensors

In het massief van Hochkar in Neder-Oostenrijk wordt het skigebied, zo'n 120 kilometer ten zuidwesten van Wenen, vandaag ontruimd uit voorzorg voor lawines.

"Iedereen, zowel bewoners als toeristen, moet het gebied vanmiddag verlaten", zegt de burgemeester van het skidorp Göstling. De geëvacueerden worden in konvooi van de berg naar beneden gebracht.

De toegangsweg wordt tot en met donderdag afgesloten, het skigebied blijft tot het weekend helemaal dicht.

Auto's zijn helemaal ondergesneeuwd.

"Het wordt erg spannend voor enkele regio's", zegt de Vlaming Bruno Verhoeven, die in het gebied rond Salzburg woont en werkt, in "De wereld vandaag". "Voedselbevoorrading en de dergelijke komen voor sommige dorpen in het gedrang. Maar de reddingsdiensten en dergelijke zijn hier goed georganiseerd, zodat alles wel normaal kan doorgaan." 

Vanaf morgen wordt in de noordelijke Alpen nog meer sneeuw verwacht. Volgens de weerdiensten kan er 25 tot 80 centimeter verse sneeuw bijkomen. Op sommige plaatsen kan er zelfs 1 tot 2 meter extra sneeuw vallen, want wellicht gaat het drie dagen lang sneeuwen.

Meest gelezen