Videospeler inladen...

Staatsgreep in Gabon is mislukt, zegt regering

In het West-Afrikaanse land Gabon hebben militairen vanochtend de macht willen grijpen. Op de staatsradio lazen ze een boodschap voor waarin ze meedeelden dat ze "de democratie willen herstellen". De poging tot staatsgreep gebeurde terwijl president Ali Bongo in het buitenland herstelt van een beroerte. De regering heeft intussen laten weten dat "de situatie onder controle is" en dat de coupplegers aangehouden of gedood zijn.

Vijf militairen hadden vanochtend het gebouw van de staatsradio in de hoofdstad Libreville bezet. In een verklaring zeiden ze dat president Ali Bongo niet meer in staat is om zijn opdracht uit te voeren. Ze zeiden dat er een democratische raad moet komen om de democratie te herstellen in Gabon, waar de familie van de president al sinds 1967 aan de macht is.

De militairen riepen de bevolking op om "op te staan" en de controle over de straten, luchthavens en openbare gebouwen over te nemen. 

(lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

"De langverwachte dag is aangebroken waarop het leger beslist heeft om zich aan de kant van het volk te stellen, om Gabon te redden van de chaos", zo klonk het in de mededeling, waarin de huidige instellingen "illegaal en illegitiem" werden genoemd.

Er reden ook tanks door de straten en er werden schoten gehoord.

Volgens de regering is de staatsgreep mislukt. De leider van de mislukte coup is aangehouden. Twee andere coupplegers zijn gedood, twee andere zijn opgepakt. "De situatie is onder controle, de rust is weergekeerd", klinkt het. Toch is het onrustig in de wijk van de hoofdstad Libreville, waar de staatsradio gevestigd is. Een paar tientallen mensen zijn daar op straat gekomen om te manifesteren. 

Familie Bongo sinds 1967 aan de macht

President Ali Bongo is al enkele maanden afwezig in Gabon. In oktober werd hij getroffen door een beroerte. Hij werd opgenomen in een ziekenhuis in Saudi-Arabië en herstelt nu in Marokko. Vanaf zijn ziekenhuisbed had hij nog een nieuwjaartoespraak gegeven waarin hij stelde dat hij zich goed voelt en dat de bevolking zich geen zorgen om hem hoeft te maken. 

Ali Bongo (rechts) bij de Marokkaanse koning in Rabat.
AFP or licensors

De 59-jarige Ali Bongo kwam in 2009 aan de leiding in Gabon. Hij nam de macht over van zijn vader Omar Bongo, die van 1967 tot zijn dood president was van de voormalige Franse kolonie.

Gabon is als oliestaatje een van de rijkste landen van Afrika, maar veel van de ongeveer 2 miljoen inwoners leven in bittere armoede.

Amerikaanse troepen in Gabon

De Amerikaanse president Donald Trump heeft twee dagen geleden 80 Amerikaanse militairen naar Libreville in Gabon gestuurd. Ze zijn uitgestuurd om bij een uitbraak van geweld in Congo Amerikaanse burgers en diplomatieke gebouwen te beschermen, maar kunnen ook worden ingezet in Gabon en Congo-Brazzaville. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen