Videospeler inladen...

Heidi De Pauw (Child Focus): "Meldpunt moet probleem van tienerpooiers in kaart brengen, velen schamen zich" 

Een meldpunt moet de grootte van het probleem van tienerpooiers in Vlaanderen mee in kaart brengen. De maatregel kadert in een actieplan van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "We weten van een zestigtal slachtoffers van tienerpooiers", zegt Heidi De Pauw, algemeen directeur bij Child Focus. Maar iedereen weet dat het om een grove onderschatting gaat. "Zodra men weet waar men naartoe kan, zullen de meldingen de hoogte in gaan", zegt ook Klaus Vanhoutte van Payoke, de vzw die slachtoffers van mensenhandel begeleidt.

240.000 euro. Dat maakte Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in november vrij voor een actieplan om tienerprostitutie beter aan te pakken. Payoke, de vzw die slachtoffers van mensenhandel begeleidt, krijgt daarmee drie extra werknemers. Zij vormen een meldpunt waar slachtoffers van tienerpooiers telefonisch terecht kunnen. Eén begeleider is nu al in dienst, en de resultaten blijven niet uit. "We verzuipen in het werk", zegt directeur Klaus Vanhoutte. 

Velen zien zichzelf niet als slachtoffer of schamen zich. Het is ook een heel verdoken probleem. De prositutie speelt zich af in appartementen en hotelkamers.

Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus

De omvang van het probleem in Vlaanderen wordt vaak onderschat, zegt hij net als Heidi De Pauw van Child Focus. "Het is heel moeilijk om vandaag te zeggen hoeveel slachtoffers er precies zijn. Het cijfer van zestig circuleert", zegt De Pauw. "Maar velen zien zichzelf niet als slachtoffer of schamen zich. Het is ook een heel verdoken probleem. De prostitutie speelt zich af in appartementen en hotelkamers." De Pauw roept uitbaters dan ook op om steeds alert te zijn. 

Er bestaat geen gespecialiseerde opvang voor dit soort slachtoffers.

Klaus Vanhoutte, directeur van vzw Payoke

Via het meldpunt moet al het cijfermateriaal over tienerpooiers worden gecentraliseerd. Wie zich wil melden als slachtoffer, kan telefonisch terecht bij Payoke. Payoke komt dan ter plaatse om de situatie te evalueren. Als het effectief om een slachtoffer van mensenhandel gaat, wordt begeleiding ter plaatse opgestart. "Er bestaat namelijk geen gespecialiseerde opvang voor dit soort slachtoffers", zegt Vanhoutte. Payoke neemt in dat geval ook de communicatie met het gerecht en de politie over en probeert een vertrouwensband met het slachtoffer op te bouwen. Slachtoffers kunnen ook terecht op het nummer 116 000 van Child Focus. 

Het probleem van tienerpooiers komt opnieuw onder de aandacht na een ophefmakend lied van de Antwerpse rapper Soufiane Eddyani. Het lied "Amigo" is een ode aan zijn vriend Bilal "Moreno" A., die in 2016 werd veroordeeld nadat hij een vijftienjarig meisje in de prostitutie dwong. "De verheerlijking van een tienerpooier is echt een kaakslag voor de slachtoffers", zegt De Pauw. "Hij had het probleem net aan de kaak kunnen stellen in zijn muziek." Intussen liet Eddyani wel weten dat hij de daden van zijn vriend afkeurt. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Beluister hier het interview met Klaus Vanhoutte van vzw Payoke in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen