Nederlands gerecht onderzoekt religieuze “Nashvilleverklaring” tegen homo’s en transgenders

In Nederland hebben honderden predikanten en ook enkele politici de omstreden"Nashvilleverklaring" ondertekend, met geloofsartikelen als "Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren." Er is veel verontwaardiging in Nederland. Het openbaar ministerie onderzoekt of de tekst strafbaar is.

De Nashvilleverklaring, ontstaan in conservatieve kringen in de Verenigde Staten, doet stof opwaaien in Nederland. Het is een pamflet tegen homoseksualiteit en transgenders. Zo’n 250 streng-protestantse predikanten in Nederland hebben het ondertekend, onder wie ook enkele politici. Bij hen Kees van der Staaij,  de fractievoorzitter van de Staatkundig Gereformeerde Partij SGP in de Nederlandse Tweede Kamer. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Strafbaar?

Het openbaar ministerie start nu een onderzoek, om na te gaan of de Nashvilleverklaring strafbaar is.  "Op basis van de beoordeling moet duidelijk worden of er een strafrechtelijk onderzoek komt," zegt een woordvoerder. Veel Nederlanders zijn geschokt door de Nashville-verklaring. 

(verder lezen na de tweets)

De Nashvilleverklaring komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de Verenigde Staten en is een initiatief van de "Council on Biblical Manhood and Womanhood". "Uit conservatief-protestants-evangelische hoek", is de commentaar van John Van der Dussen, secretaris van de evangelische synode van België.

In 14 artikelen wordt voorgeschreven hoe christenen hun geloof, huwelijk en seksualiteit moeten beleven.  Artikel 1: "God heeft het huwelijk bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw." Artikel 10: "Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren."

Dit is bedoeld voor de kerk, niet voor de maatschappij

John van der Dussen legt de Nashvilleverklaring uit: "Er staat in dat de veranderende maatschappij voor onduidelijkheid zorgde in de kerk. Deze tekst wil de dingen naar binnen toe helder formuleren. Maar de verklaring is in de media terechtgekomen als een maatschappelijke of publieke verklaring."

Niet bij Belgische protestanten

"Dit is wat alle Belgen 60, 70 jaar geleden geloofden, maar nu bijna niemand meer," zegt John Van der Dussen. De ondertekenaars van de Nashvilleverklaring zijn een kleine minderheid van Nederlandse protestanten die vinden dat de goddelijke wetten boven die van de mensen staan. Voorstanders van een theocratie dus.

"In België willen christenen de vrijheid voor zichzelf om volgens de christelijke regels te leven, maar ze vinden ook dat hun medeburgers de vrijheid moeten hebben om het anders te zien of te doen."

Beluister hier het gesprek met John Van der Dussen in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen