"Ouders met doodgeboren kindje voelen zich vaak onbegrepen"

Meer dan 4.000 reacties kreeg actrice Kim Van Oncen op het verhaal over haar doodgeboren dochtertje Pippa. Vanmorgen getuigde ze erover bij Radio 2 Antwerpen. Ze benadrukte het belang van de nieuwe wet die ouders toelaat om doodgeboren kindjes te registreren.

"Twee jaar geleden waren mijn man en ik in verwachting van ons eerste dochtertje," vertelt Kim Van Oncen in "Start je dag". "Pas laat in de zwangerschap merkte de dokter dat er problemen waren. Ik was amper zes maanden ver en ik ben bevallen van ons levenloos dochtertje Pippa." Kim deelde dit persoonlijke verhaal met haar volgers op sociale media en dat maakte heel veel los. "Mijn bericht is meer dan 4.000 keer gedeeld en geliket. Veel vrouwen bedankten me omdat wat ik beschreef exact was wat zij hadden meegemaakt, terwijl ze er zelf moeilijk over kunnen vertellen."  

Erkenning

Sinds 1 januari van dit jaar kunnen koppels hun doodgeboren kindje laten registreren bij de overheid. " Heel veel ouders die hetzelfde meemaakten voelen zich onbegrepen. Je hebt je kind gezien, gevoeld en een naam gegeven. Maar toch lijkt het voor anderen niet te bestaan. Het blijft onzichtbaar." De nieuwe wet is volgens haar het laatste puzzelstukje om ouders in diezelfde situatie te helpen. Ook Kim en haar man Niels gaan Pippa binnenkort officieel aangeven. "Wij staan na twee jaar al ver genoeg in ons verwerkingsproces. Wij hebben er samen veel over gepraat, zijn goed begeleid door de artsen. Ik ben blij dat ik met mijn verhaal op sociale media zoveel mensen steun heb kunnen bieden," besluit Kim in "Start je dag".

Meest gelezen