Videospeler inladen...

Paul Van Tigchelt: "Terugkerende IS-moeders geval per geval bekijken"

Er bestaat geen discussie over dat de kinderen van IS-strijders uit Syrië terug naar ons land kunnen komen, maar wat de moeders betreft, moet geval per geval worden bekeken. Dat zegt OCAD-topman Paul Van Tigchelt in "De afspraak".

"We hebben de afgelopen jaren al 130 terugkeerders gehad, die na DNA-testen uit Turkije teruggekomen zijn", zegt Van Tigchelt. "De kinderen die nu in kampen zitten, daarvan weten we dat de meeste zeer jong zijn. Volgens onze informatie zijn die niet geïndoctrineerd en hebben ze geen militaire training ondergaan. Het is wel zo dat zij mogelijk getraumatiseerd zijn, maar getraumatiseerde kinderen zijn slachtoffers, die moeten we ook gewoon zo bekijken, ik denkt niet dat daarover discussie bestaat."

"De discussie gaat natuurlijk over de moeders. Als het om Belgische onderdanen gaat dan hebben zij het recht om terug te komen, maar de discussie is in hoeverre de Belgische staat pro-actief moet tussenkomen om die moeders terug te halen", zegt Van Tigchelt.

"Er wordt hard gewerkt aan dat dossier om een oplossing te bekomen, wat die ook moge zijn. Of die vrouwen een veiligheidsrisico vormen moeten we geval per geval bekijken. Het is aan het OCAD om geval per geval uit te maken wat het gevaar is en welke dreiging van die moeders en vaders uitgaat. Er zijn individuen bij die wij hoog inschalen wat het terroristisch gevaar betreft en er zijn anderen die wij laag inschalen", besluit Van Tigchelt.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Van Tigchelt in "De afspraak".

Videospeler inladen...

Meest gelezen