Didier Reynders stelt zich kandidaat als secretaris-generaal van Raad van Europa 

Didier Reynders (60), de ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken en Defensie (MR), heeft zich kandidaat gesteld om secretaris-generaal te worden van de Raad van Europa. Dat verneemt VRT NWS uit verschillende bronnen. Als hij wordt verkozen, gaat de functie in op 1 oktober, voor vijf jaar. "Zijn beslissing om kandidaat te zijn, komt denk ik neer op zijn vertrek uit de Wetstraat", zegt Wetstraatspecialist Johny Vansevenant.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zich vorige week donderdag kandidaat gesteld om secretaris-generaal te worden van de Raad van Europa. De vicepremier heeft al langer internationale ambities. Als hij de job weet te bemachtigen, betekent dat op zijn zestigste een mogelijk definitieve exit uit de nationale politiek. Reynders zal tegelijk ook kandidaat zijn voor de federale verkiezingen in Brussel. Zo houdt hij toch nog een slag om de arm.

Voorlopig is de voormalige eerste minister van Litouwen Andrius Kubilius de enige tegenkandidaat. De deadline om een kandidatuur in te dienen ligt op 10 januari, om 18 u 's avonds. Dan worden alle kandidaten bekendgemaakt. In maart zijn er ondervragingen en in juni beslist de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa definitief of Reynders de functie krijgt.

We mogen ervan uitgaan dat de nationale politieke carrière van Didier Reynders wellicht voorbij zal zijn.

Wetstraatspecialist Johny Vansevenant

De Raad van Europa - niet te verwarren met de Europese Unie - is opgericht na de Tweede Wereldoorlog en houdt zich vooral bezig met mensenrechten en democratie. 47 landen zijn lid, een pak meer dus dan de Europese Unie. "Reynders is al een tijdje bezig met mensenrechten", zegt Wetstraatspecialist Johny Vansevenant. "Zo heeft hij voorgesteld dat Europese landen worden doorgelicht op vlak van mensenrechten. Hij was ook kandidaat voor de Europese Commissie."

Reynders is overigens niet de eerste Belg die zich kandidaat stelt voor de functie. Voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CD&V) was in 2009 ook kandidaat, maar haalde het toen niet. Dat ligt bij Reynders mogelijk anders."Wanneer een minister van Buitenlandse Zaken zo zijn kandidatuur stelt, mogen we ervan uitgaan dat hij een zeer serieuze kans maakt", aldus Vansevenant. "We mogen ervan uitgaan dat de nationale politieke carrière van Didier Reynders wellicht voorbij zal zijn. Secretaris-generaal bij de Raad van Europa is een mooie fin de carrière."

Meest gelezen